Simon Wiesenthal centrum tegen zaligverklaring Pius XII

De joodse organisatie is ervan overtuigd dat een krachtige veroordeling door de paus wereldwijd grote weerklank had gevonden.
20/09/2023 - 10:00
Paus Pius XII in 1950
Paus Pius XII in 1950 ©rkk

Naar aanleiding van de brief die recent in het archief van het Staatsecretariaat van het Vaticaan werd ontdekt herhaalt het Simon Wiesenthal Centrum in Los Angeles nogmaals zijn verzet tegen de mogelijke zaligverklaring van paus Pius XII. De brief van Duitse jezuïet - die zondag door de Italiaanse krant ‘Corriere della Sera’ werd gepubliceerd - bewijst volgens de joodse organisatie nogmaals dat de katholieke Kerk op de hoogte was van de omvang van de anti-joodse massamoorden en dat paus Pius XII tijdens zijn ambtsperiode van 1939 tot 1958 opzettelijk heeft gezwegen over de Holocaust.

In de brief uit 1942 van de Duitse jezuïet Lothar König aan de persoonlijke secretaris van de paus staat onder meer: ‘Ik heb opnieuw informatie ontvangen over ‘Rawa Russka’ met zijn SS-hoogoven, waar dagelijks wel 6.000 mensen, voornamelijk Polen en Joden, worden vermoord. Daarmee blijken andere bronnen bevestigd te worden. Ook het bericht over Oschwitz (Auschwitz) bij Katowice klopt.’ De jezuïet schrijft nog dat er ernstige risico’s werden genomen om deze informatie te bekomen en hij vraagt om met de grootste zorg en voorzichtigheid met de informatie om te gaan. 

Tien dagen nadat de brief verstuurd werd, hield Pius XII zijn beroemde kersttoespraak. Daarin zei hij toen dat ‘honderdduizenden mensen buiten hun schuld om, soms alleen al vanwege hun nationaliteit of afkomst, gedoemd zijn tot de dood of geleidelijke aftakeling’. Volgens zijn verdedigers was de paus niet explicieter in zijn veroordeling van de Holocaust, omdat er eerder in juli van dat jaar een serie razzia’s hadden plaatsgevonden tegen katholieke Joden in Nederland, nadat de Nederlandse bisschoppen een brief hadden laten voorlezen in alle kerken. 

Maar het Simon Wiesenthal Centrum neemt geen genoegen met die uitleg en benadrukt dat de katholieke Kerk paus Pius XII nooit in aanmerking mag laten komen voor een heiligverklaring, omdat hij publiekelijk over de Holocaust heeft gezwegen. ‘Wij vechten al 20 jaar publiek tegen de mogelijke heiligverklaring.’  Het centrum bemerkt nog dat zelf maar één publieke verklaring van deze paus de loop van de geschiedenis had kunnen veranderen. 

Bron: Simon Wiesenthal Centrum