Vaticaan is meest gemilitariseerde en 'criminele' land ter wereld

Puur statistisch is Vaticaanstad een van de meest gemilitariseerde en tegelijk meest criminele landen ter wereld.
26/06/2016 - 12:45

De officiële statistieken van Vaticaanstad (voluit Stato della Città del Vaticano of Staat Vaticaanstad), die deze week werden voorgesteld,  leveren een reeks verrassende vaststellingen op.

Vaticaanstad telt officieel iets minder dan 900 inwoners. Daarvan verblijven er slechts 300 permanent op het grondgebied. Vijfhonderd inwoners bezitten een dubbele nationaliteit. Het gaat vrijwel uitsluitend om personen die met de Vaticaanse diplomatie zijn verbonden als pauselijke nuntius of medewerker aan een van de nuntiaturen wereldwijd.

Vaticaanstad is wellicht het enige land ter wereld waar de officiële taal niet langer gesproken wordt. De officiële voertaal is het Latijn. Sinds de jaren 1960 is het gebruik van het Latijn vrijwel volledig verdrongen door het Italiaans.

Soldaten

De statistieken van Vaticaanstad leveren nog vele andere merkwaardige gegevens op. Dankzij de Zwitserse garde is het meest gemilitariseerde land ter wereld. 20 procent van de inwoners is immers soldaat.

'Crimineel'

In geen enkel ander land ter wereld ligt de criminaliteit in verhouding met het aantal inwoners hoger dan in Vaticaanstad. Meestal gaat het om kleinere misdaden, vooral diefstalmeldingen en arrestaties van gauwdieven die tegen de lamp liepen toen zij toeristen op het Sint-Pietersplein probeerden te beroven. Vaticaanse gendarmes schreven in 2016 88 boetes uit. Er werden 64 verkeersongevallen vastgesteld. Qua infrastructuur zoals water, gas, elektriciteit en vuilnisophaling is alles voorzien. Maar al deze publieke diensten worden verstrekt door Italië.

Alcohol

De alcoholconsumptie ligt in de Romeinse stadstaat opmerkelijk hoog. Het Wine Institute berekende in 2014 dat er per inwoner 55 liter alcohol werd geconsumeerd. De aankoop van miswijn kan de omzet slechts deels verklaren. Ook op officiële feesten en recepties, die vaak door mecenassen worden aangeboden, worden flinke hoeveelheden wijn geconsumeerd. En dan is er nog de alcoholverkoop in de taksvrije supermarkt van het Vaticaan. Personeel en inwoners van Vaticaanstad kopen daar niet alleen wijn aan voor zichzelf, maar net zo goed voor hun familie en vrienden. Officieel telt Vaticaanstad 2.000 personeelsleden. Maar in totaal circuleren er in Rome ruim 40.000 badges van mensen die in de supermarkt aankopen mogen doen.

Bron: I.Media