Vaticaan stuurt 'satelliet van de hoop' in de ruimte

Een satelliet brengt op 10 juni een nanoboek van paus Franciscus in een vaste baan om de aarde.
27/03/2023 - 16:02
De historische beelden van paus Franciscus op het Sint-Pietersplein op 27 maart 2020
De historische beelden van paus Franciscus op het Sint-Pietersplein op 27 maart 2020 ©Vatican Media

Vandaag zijn de plannen onthuld van Spei satelles, een project om een nanoboek met een boodschap van paus Franciscus in de ruimte te sturen. Mgr. Lucio Ruiz, de secretaris van het Dicasterie voor Communicatie, maakte vanmorgen op een persconferentie bekend dat er op 10 juni in de Amerikaanse staat Californië een raket wordt gelanceerd met de satelliet aan boord. Het project is mogelijk dankzij de samenwerking van het Vaticaan met het Italiaanse ruimtevaartagentschap ASI en de Nationale Onderzoeksraad van Italië (CNR). De persconferentie vond plaats in de Marconi-kamer, van waaruit in de vorige eeuw de eerste uitzending plaatsvond van Radio Vaticaan. Ruiz vertelde nog dat de ruimte iedereen, en vooral jonge mensen, fascineert. De ruimte bevat het mysterie van het universele, het diepe, het prachtige, en doet ons allemaal dromen. Door deze boodschap naar de ruimte te sturen, schrijven wij ons in dit mysterie in. Wij maken ook duidelijk dat dit gebed, deze zegening en universele oproep zich blijft richten tot alle mensen van goede wil en hen uitnodigt om mee bouwers van vrede en hoop te zijn.

San Marcello

Op 27 maart 2020 gingen de historische beelden de wereld rond van paus Franciscus die in volle coronapandemie vanaf de trappen van de Sint-Pietersbasiliek zijn Urbi et orbi-zegen uitsprak voor een verregend verlaten Sint-Pietersplein. Hij smeekte er de hemel om hulp tegen het coronavirus en beloofde troost en vergeving aan de stervenden. Naast hem stond het kruisbeeld van San Marcello, als herinnering aan het einde van de pest in 1522. Voor Paolo Ruffini, de prefect van het Dicasterie voor Communicatie, staat die dag symbool voor onze recente geschiedenis, die toen een keerpunt had bereikt en vandaag spartelt in de ogenschijnlijk doodlopende weg van een oorlog waarvan het einde nog niet in zicht is. 

Nano

Een jaar later werd een boek met foto’s in zeven talen gepubliceerd op 150.000 exemplaren, onder de titel: Waarom ben je zo bang? Jij hebt nog steeds geen geloof. De negen vierkante meter papier van dat boek zijn nu door ruimte- en computerwetenschappers teruggebracht tot een formaat van slechts enkele vierkante millimeter. Het bestaat uit een dunne siliciumplaat, vierkant van vorm met een zijde van minder dan 2 mm waarop een reeks nanogaten is gegraveerd, legt Andrea Notargiacomo, van de CNR uit. In de vorm van een microchip van silicium wordt het begin juni met een kleine satelliet van de hoop, uitgerust met twee boordcomputers en communicatiesystemen, in een baan rond de aarde gebracht. 

Bron: Vaticannews.va/SIR