Zo verborgen is God niet – volg 5 themadagen over mystiek

De Vlaamse Karmelieten organiseren een kennismaking met de mystiek van onder andere Thomas Merton en Dag Hammarskjöld. In Gent of online.
26/02/2025 - 14:45
Macht corrumpeert niet altijd, dat bewijst het verborgen religieuze leven van de secretaris-generaal van de VN Dag Hammarskjöld (1905-1961)
Macht corrumpeert niet altijd, dat bewijst het verborgen religieuze leven van de secretaris-generaal van de VN Dag Hammarskjöld (1905-1961) © CC via Wikimedia Commons

De verdiepende reeks 'Zo verborgen is God niet' gaat door op 5 zaterdagen en omvat telkens 2 conferenties van een uur. Elke conferentiedag heeft een andere auteur of mysticus als gids.

De spirituele weg volgens Evelyn Underhill

Op 1 maart bijt Jean-Jacques Suurmond de spits af met een conferentie over Evelyn Underhill.

Aan de hand van vele mystici uit allerlei tijden en culturen, geeft Evelyn Underhill in haar boek ‘Mystiek’ een klassiek geworden beschrijving van de spirituele weg. Zij ziet in de mens twee niveaus: allereerst het praktische bewustzijn waarmee we ons gewone dagelijkse leven leiden. Daaronder smeult het vonkje van de ziel. Dat heeft deel aan God en is de bron van ons spirituele besef, van liefde, zingeving en ook kunst. Het vonkje van de ziel wil ons hele praktische bewustzijn doorgloeien. Dit proces is de spirituele weg waarin we vijf fasen kunnen onderscheiden, die elkaar niet altijd ordelijk opvolgen: ontwaken, loutering, verlichting, de donkere nacht van de ziel en eenwording met de Ene.

De natuurmystiek en groene mystiek van Thomas Merton

Kick Bras is kenner van Thomas Merton en vertelt op 17 mei over diens natuurmystiek.

Vooral in zijn dagboeken en zijn gedichten komt deze natuurmystiek aan het woord. Maar hij heeft zich ook uitgesproken tegen de aantasting van het milieu. Hij heeft zich gemengd in de discussie over wat je een groene ethiek zou kunnen noemen. Een ethiek die normen en waarden formuleert die de mens inspireren om in harmonie met de natuur te leven. In het eerste deel zal dr. Bras aan de hand van foto’s en teksten van Merton zijn levensloop en de belangrijkste elementen van zijn mystieke natuurbeleving belichten. In het tweede deel zal hij nader ingaan op Mertons groene ethiek en op de denkers die hem daarbij inspireerden.

De innerlijke bezieling van Dag Hammarskjöld

Op 21 juni vertelt Beatrijs Corveleyn meer over de Zweeds diplomaat en secretaris-generaal van de Verenigde Naties Dag Hammarskjöld.

Na zijn dood, door een vliegtuigongeluk tijdens zijn vredesmissie in Congo, stootte men op dagboeknotities die een kijk boden op een intens innerlijk leven. In 1961 kreeg Hammarskjöld postuum de Nobelprijs voor de Vrede. We verkennen aan de hand van het thema Eenzaamheid hoe de innerlijke bezieling van Dag Hammarskjöld doorwerkt in de praktijk van alledag. Met aandacht voor de verschuiving van de angstige eenzaamheid naar de ruimte van de eenzaamheid waar hij in God is omdat God in hem is. Dit alles heeft zeer grote invloed op zijn dienstbaarheid en zijn inzet voor vrede en gerechtigheid.

Birgitta Van Zweden en Teresa Van Avilla: twee vrouwen met een visioen over de binnenkant van de ziel

Frans Vervooren laat op 13 september twee visionaire vrouwen spreken.

In de late middeleeuwen ontving Birgitta van Zweden (1303-1373) vele visioenen. Aan het einde van haar leven maakte zij een pelgrimstocht naar Palestina, waar zij een visioen ontving over de geboorte van Jezus. Zo ervaart zij tegelijkertijd ‘de gratie van de ouderdom’ én een nieuwe geboorte in haar ziel.

Teresa van Avila (1515-1582) is de contemplatieve vrouw, die op geniale wijze de binnenwereld van de ziel wist te schetsen met het beeld van de ‘Innerlijke Burcht’. Visioenen en stemmen behoorden tot haar normale ervaringen, waar zij veel waarde en betekenis aan ontleende.

Kennismaking met Jan Van Ruusbroeck

Op 11 oktober laat Rob Faesen je kennismaken met Jan Van Ruusbroeck.

Jan van Ruusbroec (1293-1381) is een van de belangrijkste mystieke auteurs uit de christelijke literatuur. We zullen kennismaken met zijn werk aan de hand van enkele toonaangevende teksten, die we zullen lezen in het Middelnederlands met vertaling. We zullen daarbij ook zijn theologische grondinzichten op het spoor komen.
 

Praktisch

  • Onthaal vanaf 9.30 uur - start 10 uur - einde 16 uur
  • 65 euro per dag, inclusief broodjesmaaktijd / 20 euro per dag online via streaming
  • Locatie: Het Rustpunt, Burgstraat 110-116 , 9000 Gent of online via streaming
  • Vooraf inschrijven