'Verklaring van Rome' over kunstmatige intelligentie

Het document Rome Call for AI Ethics moedigt aan tot een ethische reflectie op kunstmatige intelligentie en de toepassingen ervan.
13/01/2023 - 15:02
Het Vaticaan bracht de beste specialisten ter wereld samen voor een charter over AI
Het Vaticaan bracht de beste specialisten ter wereld samen voor een charter over AI ©Vatican Media

Afgevaardigden van de joodse, christelijke en islamitische gemeenschappen onsdertekenden in Rome en op initiatief van het Vaticaan de verklaring Rome Call for AI Ethics. Daarin wordt aangedrongen op een kritische benadering van kunstmatige intelligentie (AI). De ondertekening gebeurde in aanwezigheid van belangrijke vertegenwoordigers van de bedrijven Microsoft en IBM

Het document vestigt onder meer de aandacht op de groeiende impact van kunstmatige intelligentiesystemen op zowel de samenleving als op het individuele leven, vooral voor gevoelige terreinen en informatie. De ondertekenaars sporen aan tot waakzaamheid opdat dit niet ten koste zou gaan van de meest kwetsbaren en mensen aan de rand. De verklaring eindigt met een oproep van AI ten dienste van het algemeen welzijn en de zorg voor ons gemeenschappelijke huis en de bevordering van gerechtigheid en vrede.

Bron: Aleteia

Lees het document Rome Call for AI Ethics