Werelddag van de Migrant en de Vluchteling over recht op migratie

In zijn boodschap vraagt de paus de internationale gemeenschap zich in te spannen om wereldwijd het recht te garanderen om niet te hoeven emigreren 
22/03/2023 - 10:00
Syrische vluchtelingen
Syrische vluchtelingen ©Caritas Zwitserland

De boodschap van paus Franciscus voor de 109de Werelddag van de Migrant en de Vluchteling, op zondag 24 september, heeft als thema: Vrij om te kiezen of je wilt migreren of blijven. Volgens het Dicasterie voor de Bevordering van de Integrale Menselijke Ontwikkeling willen de boodschap en de Werelddag de bezinning bevorderen over het recht om niet te hoeven emigreren, met andere woorden: het internationaal nog altijd niet gegarandeerde recht om in eigen land te kunnen blijven. 

De gedwongen aard van veel huidige migratiestromen vereist een zorgvuldige afweging van de oorzaken van hedendaagse migratie, zegt het dicasterie. Het recht om te blijven gaat vooraf, gaat dieper en breder dan het recht om te emigreren. Het omvat de mogelijkheid om te delen in het algemeen welzijn, het recht om in waardigheid te leven en toegang tot duurzame ontwikkeling. Dat zijn rechten die effectief moeten worden gegarandeerd in landen van herkomst door de daadwerkelijke uitoefening van haar medeverantwoordelijkheid door de internationale gemeenschap.

Bron: SIR