Wordt Jozef Ulma de nieuwe patroonheilige van fotografen?

Tot nu toe is dat de legendarische heilige Veronica. Maar een recente publicatie noemt Jozef Ulma de eerste fotograaf die zalig verklaard werd.
09/07/2024 - 15:11
Jozef en Wiktoria Ulma met hun 6 kinderen en 1 ongeboren kind in 1943
Jozef en Wiktoria Ulma met hun 6 kinderen en 1 ongeboren kind in 1943 ©CC Mateusz Szpytma, Jarosław Szarek via Wikimedia Commons

De huidige patroonheilige van fotografen is de legendarische Veronica. Die zou volgens de katholieke traditie tijdens de kruisweg van Jezus zijn gelaat met een doek hebben afgedroogd van zweet en bloed. Daardoor zou een afbeelding van zijn gelaat op het doek zijn achtergebleven. De link met fotografie is dus eerder symbolisch. Het verhaal staat niet in de Bijbel, maar wordt wel door katholieken herdacht in de kruiswegmeditatie (statie 6). 

Nu noemt een recente publicatie Jozef Ulma als de eerste (amateur-)fotograaf die zalig verklaard werd. Hoewel dat nog bevestigd moet worden, hoopt de prefect van het Dicasterie voor de Heiligverklaringen, kardinaal Marcello Semeraro, zelf ook dat Ulma na zijn heiligverklaring wordt uitgeroepen tot beschermheilige van fotografen. 

Wie was Jozef Ulma?

Jozef Ulma was een eenvoudige Poolse boer met een passie voor fotografie, in een tijd – eerste helft 20ste eeuw – dat fotografie nog niet algemeen ingeburgerd was. Zijn eerste foto's maakte hij met een zelfgebouwde camera volgens instructies in een van de eerste fotografieboeken die in Polen te krijgen waren. Jarenlang documenteerde Ulma het leven van zijn gezin en het dorp waar hij woonde. 

Ik weet niet of er andere heiligen of zaligen zijn van wie het leven zo goed fotografisch gedocumenteerd is. Dat is te danken aan de zalige Jozef Ulma. Misschien zou hij uitgeroepen kunnen worden tot beschermheilige van de fotografen?

Kardinaal Marcello Semeraro

Prefect van het Dicasterie voor de Heiligverklaringen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verleende het katholieke gezin Ulma onderdak en bescherming aan een Joodse familie. Toen de nazi's daar in 1944 achterkwamen werd het hele gezin van 9, waaronder hun nog ongeboren zevende kind, als voorbeeld geëxecuteerd, samen met de Goldmanns, de Joodse familie van 8 die ze anderhalf jaar lang hadden verborgen. In 2023 werd het hele gezin Ulma, inclusief het ongeboren kind, zalig verklaard. Ze zijn gekend als de 'gezegende martelaren van Markova'.

Feestdag van het zalige gezin Ulma (die voorlopig alleen in Polen wordt gevierd) is 7 juli. Niet de datum van hun executie (24 maart) omdat die vaak in de vasten valt, maar wel de huwelijksverjaardag van het echtpaar. Ook de feestdag van de heilige Louis en Zelie Martin, ouders van Thérèse van Lisieux, valt op hun huwelijksverjaardag 12 juli. 

 

Bekijk foto's van Jozef Ulma