'Op zoek naar God' wordt 'Bienvenue au monastère'

De Nederlandse realityserie 'Op zoek naar God' heeft een Frans vervolg. 6 Franse tv-sterren delen een week de stilte van een Corsicaans klooster.
23/01/2024 - 15:13
Klooster Saint Dominique van de broeders van Saint Jean in Corbara (Corsica) waar de opnames plaatsvonden van 'Bienvenue au monastère'
Klooster Saint Dominique van de broeders van Saint Jean in Corbara (Corsica) waar de opnames plaatsvonden van 'Bienvenue au monastère' ©CC Pierre Bona via Wikimedia Commons

Hun namen zeggen ons misschien niet zoveel, maar in Frankrijk zijn het sterren: Clara Morgane, voormalig pornoactrice en zakenvrouw, Fabienne Carat, actrice uit de populaire soap Plus belle la vie, Delphine Wespiser, ex-Miss Frankrijk, Simon Castaldi, ster uit de realityshow Les princes et les princesses de l’amour, Paul El Kharrat, kandidaat uit de quiz Les douze coups de midi en Jean-Marc Généreux, jurylid uit de dansshow Danse avec les stars.

Het recept van de nieuwe serie op de Franse zender C8 is hetzelfde als de Nederlandse serie van 2010 tot 2014 waarvan de rechten werden overgekocht. De deelnemers dompelen zich een week onder in de stilte van een abdij, dit keer het klooster Corbara op Corsica. Zonder telefoon, zonder met elkaar te praten, maar wel met de steun van 2 spirituele begeleiders: Baudouin Ardillier broeder van Saint-Jean en Catherine Thiercelin, zuster van de Communauté des Béatitudes. In de realityserie van 6 afleveringen kunnen de ups en downs van de deelnemers op de voet gevolgd worden. 

Controverse

De keuze van de begeleiders is in Frankrijk niet zonder controverse. Beide spirituele begeleiders behoren tot religieuze gemeenschappen die in het verleden in opspraak kwamen door schandalen van spiritueel misbruik en seksueel geweld. 

Maryel Devera, artistiek directeur van de serie rechtvaardigt de gemaakte keuzes: We hebben uiteraard de polemieken voorzien die onze keuze zou kunnen uitlokken, maar we hadden twee geweldige persoonlijkheden – broeder Beaudouin en zuster Catherine – waarvan het echt jammer zou zijn om ze te missen. 

Over het format van de realityserie zegt hij nog: Het programma is authentiek, respectvol voor Jezus, maar ook voor de gewetensvrijheid van de deelnemers. Ik denk dat we erin geslaagd zijn om een show te maken volgens de codes van reality-tv, maar zonder kwaad te doen. Te intieme of onthullende scènes zouden volgens een adviseur van de show zijn geschrapt tijdens de montage. 

Bron: La Croix (Frans) - Laatste aflevering online bekijken (Frans)