Nog tot zondag 'Heilige Rok'-dagen in Trier

Voor de Heilige Tuniek of Heilige Rok van Jezus, die bewaard wordt in de dom van Trier, worden tot zondag meer dan 30.000 bedevaarders verwacht.
10/05/2019 - 12:24
De relikwie van de tuniek van Jezus in de Dom van Trier
De relikwie van de tuniek van Jezus in de Dom van Trier ©Philippe Keulemans

In Trier heeft bisschop Stephan Ackerman de Heilige Rok-dagen op gang getrokken. Het bisdomfeest rond de tunica of naadloze onderkleed dat Jezus zou hebben gedragen voordat Hij werd gekruisigd, trekt nog tot 12 mei ook vele pelgrims uit België en Nederland. Tijdens de eucharistieviering sprak de bisschop zijn tevredenheid uit omdat het bisdomfeest in de twee laatste decennia tot een sterke traditie is uitgegroeid.

Bisschop Ackerman onderstreepte dat de katholieke Kerk meer dan ooit voor de uitdaging staat om een paaskerk te zijn. Ook toen de leerlingen die paasmorgen bij het lege graf kwamen of bij de Emmaüsgangers was er van 'schwung' weinig sprake. De leerlingen waren triest en ontgoocheld, zoals ook wij dat vandaag zijn. Maar wij kunnen ook van deze paasgetuigen leren. Ondanks die ontgoochelingen bleven zij zich openstellen voor de ontmoeting met Jezus. Ook wij moeten een paaskerk worden.

Tijdens de bedevaart staat de Heilige Tuniek (in het Duits: Heiliger Rock) centraal, het naadloze onderkleed dat Jezus droeg voordat hij gekruisigd werd. Volgens de overlevering bracht de Heilige Helena, de moeder van keizer Constantijn de Grote, de tunica in de 4de eeuw naar Trier. De eerste schriftelijke vermelding dateert echter pas uit de 12de eeuw, waardoor de authenticiteit omstreden is.

Bron: Bisdom Trier