Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Abonneer nu
  • Ontvang nieuwsbrief
Search form expand icon
  • Inloggen
  • Digitale krant
Mobile menu expand iconMenu
Mobile menu expand iconSluiten
  • Alle thema's
  • Nieuwsoverzicht
  • Ik wil...
    • E-mailnieuwsbrief ontvangen
    • Vieringen op radio en tv (Kerknet) (externe link)
    • Liturgische kalender (Kerknet) (externe link)
    • Online mijn geloof verdiepen
    • Leren bidden
    • Mijn kindje laten dopen
    • Gedoopt worden
    • Trouwen voor de kerk (Kerknet) (externe link)
    • Uitvaart aanvragen
    • Priester worden (Kerknet) (externe link)
    • Seksueel misbruik melden (Kerknet) (externe link)
    • Aanspreekpunt Homoseksualiteit en Geloof (Kerknet) (externe link)
    • Drukwerk voor mijn parochie (Kerknet) (externe link)
    • Microsite op Kerknet starten (Kerknet) (externe link)
  • Kerk in Vlaanderen
    • Bisschoppenconferentie (Kerknet) (externe link)
    • Aartsbisdom Mechelen-Brussel
    • Bisdom Antwerpen (Kerknet) (externe link)
    • Bisdom Brugge
    • Bisdom Gent
    • Bisdom Hasselt
    • Vicariaat Brussel (Kerknet) (externe link)
    • Vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen
    • Gezinspastoraal - IDGP (Kerknet) (externe link)
    • Jongerenpastoraal - IJD (Kerknet) (externe link)
    • Roepingenpastoraal (Kerknet) (externe link)
    • Liturgie - ICL (Kerknet) (externe link)
    • Catechese - ICC
    • Religieuzen - URV (Kerknet) (externe link)
    • Vorming - CCV (Kerknet) (externe link)
    • Tertio (Kerknet) (externe link)
    • Alle microsites (Kerknet) (externe link)
  • Abonneer nu
  • Ontvang nieuwsbrief
  • Adresboek (Kerknet) (externe link)
  • Mijn parochie (Kerknet) (externe link)
  • Vieringzoeker (Kerknet) (externe link)
Nieuwsoverzicht
Paus Leo XIV
Video
Audio
Bijbelse vragen
Onze tv-tips
Otheo-quiz
previous
next

Duurzaam, rechtvaardig én lekker eten #hersteldeaarde

Paus Franciscus roept op tot een jubileumjaar voor de aarde, een tijd van herstel. In deze reeks ga je zelf aan de slag. Zinvol en leuk om te doen!
Sim D'Hertefelt

Sim D'Hertefelt

Iedereen op aarde goed voeden is best mogelijk. Per wereldbewoner is er 0,9 hectare landbouwgrond beschikbaar en 2740 liter water per dag. Maar ons Westerse voedingspatroon gebruikt in veel gevallen een stuk meer land en water. Doe zelf de test.(externe link) 

Duurzaam, rechtvaardig én lekker eten is perfect mogelijk. Hieronder een paar tips. Niet stressen als het allemaal wat te veel info is. Je hoeft niet alles ineens te veranderen. Kies 1 puntje uit om mee te experimenteren en geniet van de nieuwe smaken op je bord! 

Duurzaam, rechtvaardig én lekker eten #hersteldeaarde
Duurzaam, rechtvaardig én lekker eten #hersteldeaarde © Sim D'Hertefelt

1. Eet minder dierlijk 

Veeteelt is verantwoordelijk voor 20% van alle broeikasgassen, verkeer en industrie meegerekend. Voor de productie van 1 hamburger (150g) is 2400 liter water nodig. Daar gaat je dagrantsoen van 2740 liter. 

De oplossing is eenvoudig: eet minder vlees. Vermijd vooral rood vlees (rund, varken, lam). Of kies voor vlees van een lokale boerderij met gesloten voedselkringloop, zoals in de biolandbouw verplicht is. Dat scheelt een hoop CO2 en water. Je kan rundsvlees ook vervangen door gevogelte. Voor 200g Belgisch gevogelte is maar 360 liter water nodig. Ook zuivel (melk, kaas, yoghurt) eet je het beste met mate. 

Vergelijk zelf enkele cijfers van het Nederlands Voedingscentrum over de milieu-impact van verschillende voedingsmiddelen(externe link). 

De beste optie is om meer groenten, granen en peulvruchten op je menu te zetten. Het kan een heerlijke ontdekkingstocht worden, want er zijn de afgelopen jaren veel creatieve recepten zonder vlees bijgekomen. Kijk maar eens naar: Dagelijkse Kost(externe link), Libelle Lekker(externe link), EVA(externe link), enz. 

2. Kies lokaal en van het seizoen

Korte Keten heet het principe om de afstand tussen boer, producent en consument van voedsel tot een minimum te beperken. Want al dat vervoer kost brandstof en stoot CO2 uit. Laat dus die Nieuw-Zeelandse appels, Keniaanse boontjes en Peruaanse asperges liggen. Vind een verkooppunt van lokale boeren(externe link) of ontdek de Voedselteams(externe link).

Kijk ook naar de seizoenskalender van groenten en fruit(externe link) als je je boodschappenlijstje opstelt. Want de Belgische appels die je in juli koopt, liggen toch al een half jaar in de koeling. En die vroege Belgische aardbeien komen uit een verwarmde kas. Vind recepten met lokale seizoensproducten(externe link). 

Als je dit heel ingewikkeld vindt, dan biedt het Nederlandse Voedingscentrum een paar zinvolle compromissen(externe link). 

3. Beperk frisdrank, koekjes, chips, chocolade, koffie, alcohol...

Ze zijn niet alleen ongezond voor jezelf, maar ook voor de aarde. Voor de productie van 1 blikje frisdrank is 200 liter water nodig en bijna evenveel voor elk blokje chocolade van 10g, namelijk 170 liter. 

Wat dranken betreft, is kraanwater de beste ecologische keuze. Thee scoort vele malen beter dan koffie. Koffie zonder koemelk is dan weer stukken beter dan een cappuccino of latte. 

4. Verspil minder eten

Een recente wetenschappelijke studie schat dat een derde van alle voedsel in de vuilnisbak belandt. Een paar tips om zelf minder eten weg te gooien:

  1. Maak een menu en ga winkelen met een boodschappenlijstje. 
  2. Check regelmatig je voorraad en zet producten die op moeten op je menu en vooraan in de (koel-)kast. 
  3. Lees houdbaarheidsdata op de juiste manier. Te gebruiken tot (TGT) betekent NIET gebruiken na de datum. Ten minste houdbaar tot (THT) betekent dat het product na de datum nog ok is, maar mogelijk afneemt in kwaliteit. Proef in dat geval zelf en vertrouw op je smaak! 
  4. Schrijf de datum op geopende verpakkingen en leg ze op 1 plaats in je koelkast. 
  5. Spaar restjes en leer ze veilig en lekker verwerken(externe link). Hou af en toe een kliekjesdag waarop alle restjes op tafel komen. 
  6. Kook supercreatief met aardappelschillen en broccolistelen: ontdek no waste cooking(externe link). 

5. Leer de labels kennen

Er zijn verschillende labels(externe link) die verwijzen naar rechtvaardige en duurzame productie met respect voor boer en milieu. Leer ze herkennen en wat ze betekenen. 

6. Kweek en pluk je eigen eten

Iets eetbaars kweken in je eigen tuin, een deeltuin(externe link), op je terras of vensterbank is helend. Niet om meteen zelfvoorzienend te worden, maar wel om weer te verstaan dat het de aarde is die ons voedt. Heel leerrijk en voldoening gevend. En als het mislukt, krijg je meer respect voor de boeren die zorgen voor je dagelijkse kostje. 

Denk ook eens out-of-the-box aan vaste planten en sierplanten met eetbare blaadjes, bloemen, vruchten of knollen(externe link). Minder werk en minder gevoelig voor ziektes en plagen. Heb je absoluut geen groene vingers? Ontdek dan deze onkruiden die je gewoon kan opeten(externe link). De aarde deelt haar wijsheid via de maag. ;-)

 

Vertel in de reacties over je eigen experimenten en tips om duurzaam en rechtvaardig te eten. 

Meer weten

  • Het klimaat ligt op ons bord(externe link) (Ecokerk)
  • Duurzaam eten in 7 stappen(externe link) (Nederlands Voedingscentrum)
  • Verbruik minder water, begin bij je boodschappen(externe link) (eos tracé)
  • Ecologisch leven in je keuken(externe link) (velt)
  • Jubileumjaar voor de aarde(externe link)
  • Zoek in Google of Youtube op watervoetafdruk voeding, landvoetafdruk voeding… 
Laatste aanpassing op 18/01/2022 om 11:53

Lees meer

Buiten zaaien in potjes geeft meer controle over het kiemproces en laat je toe om de jonge plantjes te leren herkennen

Zaaien zonder zorgen: veel sierplanten voor weinig geld

Om een siertuin vol te planten, heb je veel planten nodig. Door zelf planten uit zaad te kweken, doe je dat bijna gratis. Deze gids helpt je op weg.

Wortelonkruiden (zoals paardenbloem, kweekgras, haagwinde, grote brandnetel) kan je het beste met een schopje uit de grond wippen en verwijderen met wortel en al

Slim wieden zonder gif: zo blijf je onkruid de baas

Last van onkruid? Vergeet die chemische onkruidverdelgers. Met deze natuurlijke tips hou je je tuin netjes én gezond.

In een compostvat zie je het gebeuren: vormen vergaan en worden vruchtbaarheid

Wat je van composteren kan leren over dood en eeuwig leven

Wat sterft, draagt bij aan het leven. Wie composteert, ziet dat gebeuren. Maar wist je dat je compostvat je ook wat te zeggen heeft over eeuwig leven?

Algemeen
  • Contact opnemen
  • Kerk & Leven digitaal lezen
  • Vacatures bekijken
Klantendienst
  • Abonnement nemen of schenken
  • Krant niet ontvangen
  • Verhuis melden
  • Proefnummer aanvragen
Sociale kanalen
  • Facebook (externe link)
  • Instagram (externe link)
  • Twitter (externe link)
  • YouTube
Liturgische hoogtepunten
  • Advent en Kerstmis
  • Pasen
  • Pinksteren
  • Hemelvaart
  • Allerheiligen en Allerzielen
Bisdommen
  • Aartsbisdom Mechelen-Brussel
  • Bisdom Brugge
  • Bisdom Gent
  • Bisdom Hasselt
  • Vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen
© Otheo 2025
  • Gebruiksvoorwaarden
  • Abonnementsvoorwaarden
  • Vacatures
CIM