14-daagse in Koekelberg sluit Thérèse van Lisieux-jaar af
Theresia van Lisieux werd precies 150 jaar geleden geboren in het Franse Alançon als Marie-Françoise Thérèse Martin. Ze was de jongste van negen kinderen van het later heilig verklaarde echtpaar Louis en Zélie Martin. Thérèse stierf op 30 september 1897 aan de gevolgen van tuberculose, amper 24 jaar.
Ondanks haar jonge leeftijd hebben haar geschriften het geestelijk leven getekend van miljoenen mensen wereldwijd. Ze trad immers in 1888 in bij de Karmel van Lisieux, waar ze negen jaar in het klooster verbleef. Haar levensverhaal Histoire d’une âme, werd een belangrijk boek dat later kracht, steun en inzicht zou schenken aan vele gelovigen. Thérèse van Lisieux werd in 1925 door paus Pius XI heilig verklaard en in 1997 door paus Johannes Paulus II als derde vrouw in de geschiedenis tot kerkleraar uitgeroepen.
‘Onder meer de wonderbaarlijke genezing van de Brusselse Maria Pellemans tijdens een bedevaart naar Lisieux, nu honderd jaar geleden, maakte die heiligverklaring mogelijk’, vertelt parochieassistent Marie-Agnès Misonne, mede-organisator van de Theresiaanse veertiendaagse in de basiliek van Koekelberg. ‘Maria was parochiaan in Koekelberg en de bedevaart werd geleid door Theofiel Barette, de pastoor van de basiliek. Vandaar dus ook de verering van de Heilige Thérèse van Lisieux in onze basiliek. Een jaar na haar genezing trad Maria Pellemans zelf binnen in de Gentse Karmel met als kloosternaam Theresia van het Kind Jezus en van het Heilig Aanschijn. Samen met haar medezusters heeft ze nadien veel gedaan voor de bekendheid van de heilige Thersia van Lisieux. Maria Pellemans overleed in 1972.’
Reliekschrijn
Theresia van Lisieux is dan ook sterk aanwezig in de basiliek van Koekelberg. Door de bijdrage van Maria Pellemans aan de heiligverklaring herbergt de kerk heel wat “Theresiaanse schatten”.
Zo wordt in de sacristie een stukje kleding van de heilige Theresia bewaard en vertelt het glasraam boven het altaar haar laatste ogenblikken.
Dat altaar in de sacristie is overigens toegewijd aan de Franse heilige. Daarnaast bezit de basiliek ook een schilderij van haar, gemaakt door Céline, één van haar zussen die ook karmelietes werd.
‘Speciaal voor dit bijzondere jaar komt een reliekschrijn met een wervel van de heilige Theresia van Lisieux naar ons land’, zegt Marie-Agnès Misonne. ‘Vanaf 17 september maakt het reliekschrijn een tour langs de verschillende Vlaamse gemeenschappen van de Karmel om finaal op 23 september in Koekelberg aan te komen.
Een openingsviering met de bisschoppen van België is meteen de start van de Theresiaanse veertiendaagse.
Daarin zijn er diverse vieringen, de tentoonstelling Brandende liefde, om zo het leven en de boodschap van de heilige Theresia beter te leren kennen, en uiteraard de verering van de relieken. Op woensdag 27 september organiseren we een namiddag met de armoedebewegingen, want Thérèse is er voor iedereen. Zaterdag 30 september, haar sterfdatum, voorzien we dan een gezinsdag. Thérèse stierf op jonge leeftijd en leerde Jezus voornamelijk kennen in het gewone gezinsleven. Vrijdag 1 oktober vieren we de feestdag van de heilige Theresia van Lisieux met kardinaal Jozef De Kesel en op zondag 8 oktober is er een slotviering met de Karmelieten. Celebranten zijn dan aartsbisschop Luc Terlinden en de Brusselse hulpbisschop Jean Kockerols. Maar uiteraard is er nog veel meer.’
Info: www.therese2023.be