Adam en Emma? 6 populairste babynamen en hun christelijke wortels
#1 Meisjes
Emma
In ons land werden in 2017 niet minder dan 634 Emma’s geboren. Dat is 634 keer de naam van Jezus zelf. De profeet Jesaja lanceert deze naam in het naar hem genoemde Bijbelboek: Daarom geeft de Heer zelf u een teken: Zie de jonge vrouw is zwanger, en zal een zoon ter wereld brengen, en gij zult hem de naam Immanuël geven. (Jesaja 7, 14)
En die naam Immanuël betekent: God met ons.
Jezus werd zo genoemd omdat Hij Gods eigen vlees en bloed is, als mens onder de mensen. De naam Emma drukt op die manier de kern van het christelijke geloof uit: dat God in Jezus mens geworden is. Door, met en in de mens Jezus kunnen we God zelf vinden.
Olivia
In Vlaanderen verloor Olivia wat populariteit en komt op de vierde plaats terecht, maar Belgisch kon de naam toch 613 keer trotse ouders overtuigen.
De naam komt uit het Latijn en betekent simpelweg olijf.
Maar die olijf heeft wel een sterke symboolwaarde. Al van in de Oudheid verwijst de olijf naar vrede en voorspoed. In de Bijbel kennen we het verhaal van Noach die na de zondvloed een duif uitstuurt. Als die met een olijftak terugkomt, weet Noach dat de ramp voorbij is en dat nieuw leven kan groeien.
Olijfolie is nog altijd het basisbestanddeel van het chrisma waarmee zalvingsrituelen gebeuren bij doopsel, vormsel, priesterwijding en ter sterking van zieken en stervenden.
Een van de bekendste heilige Olivia’s is Olivia van Palermo. Ze stierf in de 9de eeuw in Tunis (Tunesië). Daar is een moskee naar haar genoemd! Haar feestdag valt op 10 juni.
Louise
Vrouwelijke variant van Lodewijk, wat betekent roemvolle strijder (van ludo = beroemd en vic = strijd). In Vlaanderen staat deze naam op de eerste plaats met 351 meisjes in 2017. In het totaal wordt de naam in België 595 keer gekozen.
Meer dan tien vrouwelijke heiligen dragen de naam Louise. Maar een van de belangrijkste, zeker voor onze contreien, is Louise de Marillac. Samen met Vincentius a Paolo stichtte ze in 1633 de Compagnie van de Dochters van Liefde. De Vincentiaanse familie in Vlaanderen is geen kleine beweging. Het idee was om met enkele vrouwen samen te wonen om zich samen voluit te kunnen inzetten voor mensen in nood en een ware familie te vormen.
Als je wil dat iemand je liefheeft, heb dan eerst zelf lief; en als je niets te geven hebt, geef dan jezelf. Louise de Marillac
Johannes XXIII riep haar in 1960 uit tot patrones van alle vormen van sociaal werk.
#2 Jongens
Liam
570 Belgische kinderen kregen in 2017 de naam Liam. Ook in Vlaanderen staat hij op nummer 1.
Liam is een afkorting van William, een variant van de Germaanse naam Wilhelm (van wil = willen, streven en helm = bedekker, beschermer). In de heiligenkalender is geen Liam te vinden. Deze naamsvariant is dan ook vrij recent. Wel zijn er tientallen heiligen met de naam Willem, Wilhelm(us), William, Guillaume en ga zo maar door.
Maar of de pasgeboren Liams naar een van hen vernoemd zijn? Misschien eerder naar bekende acteurs en muzikanten met die naam. Of gaat het de ouders om de zachte klanken in de naam? De kinderen wezen in elk geval gezegend.
Adam
Een onvervalst Bijbelse naam, die natuurlijk verwijst naar de eerste mens op aarde, zoals verteld in het scheppingsverhaal. De naam behoort evenzeer tot de christelijke als tot de islamitische (en joodse) traditie. Niet te verwonderen dus dat de naam in Brussel de lijst aanvoert, en wel met 191 jongetjes in 2017 (op 2 staat Mohammed op 3 Gabriel). Belgisch scoort de naam 559 keer, hoewel hij in Vlaanderen en Wallonië de top 10 niet haalt.
Adam is samen met Eva stamouder van alle volkeren.
De naam staat voor eenheid van de mensheid, voor de oorspronkelijke harmonie die heerste tussen mens, God en planeet.
Adams feestdag valt in de heiligenkalender op 24 december, de vooravond van het geboortefeest van Jezus Christus.
Arthur
In Vlaanderen en Wallonië staat de naam Arthur telkens in de top 5 (plaats 5 en 4), maar in Brussel komt hij veel minder voor. Samen krijgt hij 546 streepjes.
De beroemdste Arthur in het collectieve geheugen is zonder twijfel de Keltische koning uit de 6de eeuw, die tot vandaag schrijvers en regisseurs inspireert. Hij was een geliefde en vredelievende vorst in een woeste tijd, al staat zijn historiciteit niet vast. Hij had tot voor kort wel een plaats op de heiligenkalender, namelijk op 6 oktober.
Alle heiligen in alfabetische rangorde vind je op de website Heiligen van jezuïet Dries van den Akker.