Aswoensdagvieringen in de bisschopssteden: bekijk het overzicht
In de eucharistie- of boeteviering van Aswoensdag tekent de priester een askruisje op het voorhoofd van de gelovigen. Die as is gemaakt van de gezegende palmtakken van Palmzondag van het jaar daarvoor, die vóór de Aswoensdagviering verbrand werden. Asse is een bijbels symbool van menselijke onvolmaaktheid en sterfelijkheid. Tegelijk is ze een teken van nieuw leven. Vroeger werd zelfs met as gewassen. Het afbranden van de stoppels op de akkers maakte de grond opnieuw vruchtbaar.
Aswoensdag staat voor opnieuw (meer) christen worden, leven in navolging van Jezus. Daarbij horen soberheid, verstilling, vasten (Aswoensdag is samen met Goede Vrijdag de enige verplichte vastendag), bekering en boete (‘in zak en as zitten’, vandaar het askruisje).
Maar christenen geloven dat met de dood niet het laatste is gezegd. Zij geloven in de uiteindelijke opstanding, de verrijzenis, het eeuwige leven. Aan het einde van de veertigdagentijd vieren ze dan ook Pasen.
Aswoensdagvieringen in de bisschopssteden
- Antwerpen: bisschop Johan Bonny gaat de Aswoensdagviering voor in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal om 19 uur.
- Brugge: bisschop Lode Aerts gaat voor in het morgengebed (lauden) met asoplegging om 9.30 uur in de Basiliek van het Heilig Bloed, Burg 13.
- Brussel: in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal is er om 12.30 uur de (tweetalige) opening van de Vasten, met liturgie van het Woord, asoplegging en eucharistieviering voorgegaan door deken Benoît Lobet.
- Gent: de Aswoensdagviering in de Sint-Baafskathedraal vindt plaats om 19 uur. Jürgen François, deken van Gent, gaat voor.
- Hasselt: om 18.30 uur is er in de Sint-Quintinuskathedraal, Vismarkt, een Aswoensdagviering voor studenten, met mogelijkheid om elkaar nadien te ontmoeten.
- Mechelen: om 10.30 uur is er een eucharistie met asoplegging in de Sint-Romboutskathedraal, met als voorganger Filip Hacour.