Begin nu met Bijbellezen ~ 6 bijzondere uitgaven en 3 apps
Zo lijkt iedere schriftgeleerde die leerling van het koninkrijk van de hemel is geworden op een huismeester die uit zijn voorraadkamer nieuwe en oude dingen tevoorschijn haalt. (Matteüs 13,52)
De voorraadkamer van de schriftgeleerde in bovenstaande gelijkenis is natuurlijk de Schrift. En ook jij kan die beter leren kennen, zodat ze een voorraadkamer wordt waaruit de lekkerste gerechten tevoorschijn komen, bereid volgens oude én nieuwe recepten. Ontdek enkele bijzondere uitgaven van de laatste jaren.
#1 Coronabijbel
Vlak voor de eerste lockdown in Zwitserland zaten enkele protestantse en katholieke zorgpastores samen om een initiatief uit te dokteren dat de eenzaamheid zou kunnen tegen gaan. Hun idee: mensen uitnodigen om een hoofdstuk uit de Bijbel met de hand over te schrijven. En of dat idee aansloeg!
950 mensen van verschillende nationaliteiten schreven in 30 talen (maar toch grotendeels Duits) 3811 bladzijden bij elkaar. Het geheel is verlucht met illustraties en je kunt het online te raadplegen. Blader door het prachtige exemplaar.
#2 Bijbel in een jaar
Bijbel in een jaaris een uitgave die belooft je te helpen het deze keer vol te houden. Het boek gebruikt de volledige Nieuwe Bijbelvertaling, maar dan in een unieke volgorde: voor elke dag van het jaar staan er 3 fragmenten klaar, telkens uit het Oude Testament, Psalmen of Spreuken en het Nieuwe Testament. Zo ontdek je meteen de samenhang in het geheel.
Dag 1 wordt gesitueerd op 1 januari, maar bij de tips vooraan in het boek lees je meteen dat deze aanduiding relatief is. Wees aardig voor jezelf, staat er: Kom je een keer niet aan lezen toe, ga dan gewoon verder waar je was gebleven.
#3 Lezen met je hart
De bijbeluitgaveLezen met je hart beperkt zich tot de evangeliën, maar je duikt er wel des te dieper in. Bedoeling is immers om langer stil te staan bij de zondagslezingen door de methode van lectio divina. Letterlijk betekent dat geestelijke lezing, oftewel lezen met je hart.
Op de linkerbladzijde vind je de zondagslezing zelf, de rechterbladzijde blijft blanco, om je gedachten even vast te houden. Op de volgende bladzijde vind je dan wat uitleg en vragen om je op weg te helpen, en wel met de 4 stappen van de lectio divina: lezen, overwegen, bidden en beschouwen in stilte. Wie deze methode nog nooit probeerde, heeft nog veel te ontdekken, doen! De taal is eenvoudig en vroom (samensteller is predikant Jos Douma).
#4 De infographic Bijbel
De Infographic Bijbelis erg inspirerend voor wie de Bijbel al goed meent te kennen. Paginagrote grafieken werpen een nieuw licht op bepaalde verhalen, personen en thema’s. Wist je dat geld de vierde plek inneemt in een lijst onderwerpen die het vaakst aan bod kwamen in Jezus’ gelijkenissen en lessen? En ken je alle namen en beschrijvingen van God? Leer de vrouwen van het Nieuwe Testament beter kennen en ontdek hoe de samenleving van Jezus’ tijd economisch in elkaar zat.
Ook het grote verhaal van de Bijbel komt goed aan bod in deze uitgave, die veel meer is dan een verzameling weetjes in mooie prenten.
#5 Zij lacht
De Zij lacht-bijbel is bedoeld voor jonge vrouwen. De verrassende titel komt voort uit het brein van Liza de Jonge, de 25-jarige oprichter van het bijbehorende platform Zij lacht.nl. Ze studeerde communicatie en bedrijfskunde. Bedoeling van het platform is om jonge vrouwen te helpen tijd vrij te maken voor God. De Zij lacht-bijbel gebruikt de Notitiebijbel in Herziene Statenvertaling. Protestants dus en een wat vreemde taal soms voor Vlaamse oren. Maar het leuke is dat alle uitspraken van God en Jezus in het rood staan. Zo krijg je gelijk een idee van zijn Woord. En daar begint natuurlijk alles mee! De uitgave laat veel ruimte voor eigen notities en voor Bible Journaling.
#6 Woorden die raken
Woorden die raken is een werkboek met de evangelielezingen van de B-cyclus op zondag. Voor elke zondag van het liturgische jaar worden 4 pagina’s voorzien. Voorop staat de tekst van het evangelie. Daarna volgen er twee pagina’s met ruimte om neer te schrijven wat je raakt in dit evangelie en hoe dit voor jou ook een woord kan worden om van te leven. Daartussen vind je een korte duiding. De laatste pagina bevat afwisselend een gebed, een stukje poëzie, uitleg bij een Bijbels woord, een getuigenis of een bezinningstekst. Een aanrader om te gebruiken in een bijbelgroep of voor persoonlijk gebruik!
#7 De Bijbel app
In de app Mijn Bijbelkun je dezelfde bijbelvertalingen lezen als op debijbel.nl (keuze uit meer dan 30 vertalingen, maar wie ze allemaal wil bekijken, moet betalend lid worden). Open hem en je vindt dagelijks een verse bijbeltekst, blogs, en leesplannen rond een bepaald thema of om de hele bijbel te lezen. Begin bijvoorbeeld binnenkort met het leesplan voor de veertigdagentijd. Alles is gratis, maar om een leesplan te volgen, moet je je wel even inschrijven.
#8 De Bijbel app voor kinderen
Bereid je kind zich voor op de eerste communie? Dan is de Bijbel app voor kindereneen handige hulp om het meer vertrouwd te maken met de Schrift. Zelfs kleuters kunnen er zelfstandig al mee aan de slag en ook 10-jarigen vinden hem nog leuk. Verhalen zelf lezen of laten voorlezen, het kan allemaal. Vragen en beloningen stimuleren de jonge lezertjes om nog meer verhalen te ontdekken.
#9 The Bible in a Year
Als Engels voor jou geen hindernis vormt, is The Bible in a Yearhet ontdekken waard. Via de app kan je met een dagelijkse podcast in 1 jaar de hele bijbel lezen. Priester Mike Schmitz leest voor en becommentarieert ook kort en krachtig. Het gevolgde leesplan kan je aanvragen via de bijbehorende website.
#10 Toemaatje
Als toemaatje nog 2 interessante websites:
- Op de site van Bijbelhuis Zevenkerken vind je voor elke zondag alle lezingen terug, in tekst en audio. Ga bijvoorbeeld naar de pagina met de lezingen van deze Zondag van het Woord 24 januari.
- Op Dagelijks Evangelie vind je dagelijks alle lezingen van de liturgische kalender voluit, met commentaar. Je kan de teksten ook rechtstreeks naar je mailbox laten zenden.
En toch blijft Bijbel lezen niet vanzelfsprekend. Ben je op zoek naar een gedegen uitrusting om eraan te beginnen? Schrijf je dan zeker nog in voor de online cursus van Kerknet Academie.