Deze beroemde auteur schreef een ‘handleiding van de duivel’
‘Ik geloof in het christendom net zoals ik geloof dat de zon is opgekomen. Niet alleen omdat ik het kan zien, maar omdat het mij in staat stelt om alle andere dingen te zien.’
Getekend, C.S. Lewis (1898-1963). De Britse schrijver en Oxford-docent zou beroemd worden met de reeks De Kronieken van Narnia, geschreven in de loop van de jaren 50. In eigen land was hij toen al bekend door christelijk geïnspireerde boeken, zoals The Screwtape Letters (vertaald als Brieven uit de hel) uit 1942. De duivel legt daarin uit hoe hij tewerk gaat om christenen voor zijn kar te spannen, een handleiding zeg maar. Een ander bekend boek is Mere Christianity (1952), een bundeling van lezingen die Lewis in oorlogstijd gaf en die veel indruk maakten.
In 1955 bekeerde Lewis zich officieel tot het katholicisme. Een jaar later, op zijn 58ste, trouwde hij met een voormalige communiste die zich onder invloed van Lewis’ tot het christendom had bekeerd. De twee correspondeerden al jaren, maar ontmoetten elkaar maar kort voor hun huwelijk. De vrouw was toen al ernstig ziek en stierf vier jaar later. Lewis schreef er, onder een pseudoniem, het boekje Verdriet, dood en geloof over. Ook dit boek van Lewis doorstaat de tand des tijds en wordt nog steeds uitgebracht en gelezen.
C.S. Lewis stierf op 22 november 1963, dag waarop ook een andere beroemde schrijver stierf: Aldous Huxley, hoewel die eerder aan Oosterse mystiek en geestverruimende middelen was. De derde grote naam die op diezelfde dag het leven liet, is de Amerikaanse president J.F. Kennedy, doodgeschoten in Dallas. Een naargeestig toeval. Het inspireerde de Amerikaanse schrijver Peter Kreeft tot Tussen hemel en hel, een roman waarin de drie pas overleden beroemdheden elkaar na hun dood ontmoeten in het vagevuur en er over religie discussieren.
• De boeken van C.S. Lewis worden in Nederlandse vertaling uitgegeven door Kok Boekencentrum.