Zó blijven we verbonden ~ Alle lockdowntips van en voor parochies
Wil jij je ervaringen delen? Stuur een mail naar de redactie of schrijf een reactie onder het artikel.
Van mens tot mens
Sterzingen, maar dan anders • Rond Driekoningen gaan heel wat catechesegroepjes en kinderen jaarlijkse sterzingen voor Missio. Dat kan deze keer niet, maar de organisatie voor solidariteit met kerkgemeenschappen in het Zuiden, stelt alternatieven voor. Knutsel heel eenvoudig een collectebus, een ster, een kroon en laat zien dat jij een solidaire sterzanger bent en blijft! Ontdek alle tips in de pdf.
Kerstavond uit volle borst • Willem Kolpa, coördinator van het Oecumenisch stadsoverleg in Mechelen, wil mensen aan het zingen krijgen op kerstavond. Om te beginnen in zijn eigen stad, maar liefst ook in heel Vlaanderen, wil hij zoveel mogelijk mensen overtuigen om vanaf 20 uur aan hun voordeur of op hun balkon kerstliederen te zingen. Daarvoor maakte hij zelfs al een playlist op Spotify. In de Facebookgroep van Kerknet lanceerde hij een poll om te weten welke kerstliederen jij het liefste zingt. En welk lied prijkt bovenaan met op dit moment 118 stemmen? Ga gauw kijken!
Grote familie bij de kerststal • De Edith Steinparochie in De Pinte, Zevergem, Latem en Deurle bedacht een originele manier om de band met de kerk te onderhouden bij parochianen. In de kerk kan iedereen een pakje klei komen halen. Bedoeling is om daarvan een figuurtje te maken voor bij de kerststal in de kerk. Thuis knutselen dus, en het resultaat bij de almaar groeiende familie vooraan in de kerk komen zetten. De parochie zette een videootje op haar website waarin de initiatiefnemers alvast hun eigen creaties voorstellen.
Kerstherberg • Een ander initiatief van de Edit Steinparochie is de kerstherberg. Jaarlijks vindt in de kerk een kerstmaaltijd plaats. Die gaat dit jaar uiteraard niet door, maar er werd een alternatief bedacht. Op 24 en 25 december gaat een groep vrijwilligers twee aan twee langs bij mensen die zich daarvoor opgaven. En ze komen niet met lege handen, maar met gebak, soep of dessert, naar gelang het uur waarop het bezoek gevraagd is. Smakelijk!
Adventuur • Adventuur is een jaarlijkse actie van de Don Boscoparochie in Buizingen. Catechesegroepen en andere parochianen maken en verkopen adventskransen, soep en pannenkoeken ten voordele van een aantal goede werken. Het resultaat van de bestellingen is verbluffend: ruim 40 adventskransen, 310 pannenkoeken en 20 liter soep. Alles is ook in coronatijd veilig op te halen in een stemmig versierde kerk. Voor de kerk werd een reuzenvlam in elkaar gestoken. Dit jaar is er nog een extra: er werden ook boomverwarmers gemaakt die die de bomen in het centrum van Buizingen zullen sieren. De opmerking van een omstander weerklinkt in Kerk & Leven, editie Pastorale Zone Halle: Die van Adventuur zijn niet klein te krijgen!
Vredeslicht halen en uitdelen • Ieder jaar wordt aan een kaars in de Geboortegrot van Betlehem een licht ontstoken dat heel de wereld rondgedragen wordt. Ook in Vlaanderen kan je het Vredeslicht op diverse plaatsen ophalen met een eigen kaars, om thuis of in de kerk te branden en eventueel verder door te geven aan mensen thuis. Zo laat de parochie Onze-Lieve-Vrouw van Vrede in Ieper weten dat het licht op 18 december plechtig wordt onthaald en daags nadien verspreid over alle kerken van de stad en de hele Westhoek. Ontdek alles over het Vredeslicht.
Zo help je helpen • Kerk Mechelen bundelt op zijn microsite op Kerknet alle initiatieven in de Stad Mechelen en stimuleert zo haar publiek om mee de handen uit de mouwen te steken. Er zijn ook eigen projecten bij zoals Samen voor Sam: 3 Mechelse parochies die de handen in elkaar slaan voor kinderen in armoede. Zo waren ze afgelopen week nog te zien op RTV bij de bedeling van laptops in scholen.
Knutselen en bakken voor Welzijnszorg • In de Hopparochie in Aalst nodigen we de mensen uit om een adventskrans of -gebak te maken en het spiegelbeeld van hun onkosten (dezelfde som of meer) te storten voor Welzijnszorg. Het wordt nog mooier als mensen hun krans dan een mooie plek geven binnen of buiten en hun gebak aan de buren schenken. Foto's die ons van de actie worden doorgestuurd, zetten we op de Facebookpagina van de parochie.
Affiche 1+1+1 • Het idee kwam van priester Antoon Vandeputte en werd uitgewerkt door het bisdom Brugge en Uitgeverij Muurkranten: een actie met als titel 1+1+1. Dat staat voor: belletje, brief en babbeltje op afstand. Je engageert je om wekelijks iemand op te bellen, een kaartje te schrijven en mensen op te zoeken om buiten even een babbeltje te slaan. Met een affiche aan het raam roep je anderen op om mee te doen.
De 'omastoel' en virtuele koffiepauze • Ik woon samen met mijn 91-jarige moeder in een appartementsblok met voornamelijk senioren. We hebben een gemeenschappelijke tuin die grenst aan een terras waarop de eigenares een oma-stoel heeft gezet. Zo kunnen bezoekers van buitenaf een praatje slaan met een bewoner. Het idee daarvoor komt uit onze ideeënbox. Zo helpen we elkaar!
Zelf doe ik telewerk. We houden virtuele koffiepauzes en maken dan kennis met elkaars huisgenoten, -dieren en hobby's. Zo leren we elkaar nog beter kennen. Eigenlijk hebben mama en ik nu meer contact dan tevoren. Het dorp is echt onze familie geworden, omdat we bewuster winkelen in de buurt. Door de ziekte van vader - die uiteindelijk overleden is - stond ik achter met betalen. Ik heb de nutsvoorzieningen opgebeld en de toestand uitgelegd. Niet alleen scholden ze de rappelkosten kwijt, het was ook een warm-menselijk contact. Ik hoop dat veel goeds van de lockdown behouden mag blijven! Kristel Luyten en mama MJ
Patchwork met stralende glimlach • In de bocht aan de kegelbaan in ons dorp worden we al een tijdje verwelkomd door een stralende glimlach: een veelkleurig mondkapje rond een elektriciteitskast (zie foto). Een lieve dame maakte dit stukje patchwork tijdens de eerste lockdown. Patchwork is de kunst van het verbinden van restjes in economisch moeilijke tijden. De kunst van verbinden, samenwerken en delen.
Een bewoonster van een serviceflat haakte tijdens deze crisis al tientallen kleedjes en mutsjes voor kinderen. Misschien brengt het jou ook op ideeën om iets te maken en uit te hangen aan de voordeur of in de voortuin? Een kerststalletje misschien? Om te bezorgen aan een rusthuisbewoner? Hoe meer kleur, hoe liever! Zeker nu de winter maar ook de advent eraan komen! Rita Vandeperre, O.-L.-V.-parochie Alsemberg
Vlammetje aan het raam • Uit onze rijke voorraad teksten en afbeeldingen maakten we een affiche voor de komende advents- en kersttijd. Een vlammetje voor de advent en kerst, dat is een teken van hoop en een oproep om de verwachting van advent tastbaar te maken en tot waakzaamheid en samenhorigheid. Je kan de pdf gewoon afrukken op A4. Een idee voor de parochies, kloostergemeenschappen, scholen en zorginstellingen? Dom Daniël, abdij Dendermonde
Wenskaartje wzc • Met de pastorale vrijwilligers in de rusthuizen maakten we een kaartje dat uitgedeeld werd aan de bewoners die maandelijks naar de gebedsviering of het rozenhoedje komen maar die we in vele gevallen niet meer gezien hebben sinds maart. Wij missen hen en zij ons. Rita Vandeperre, O.-L.-V.-parochie Alsemberg
Ook in de Livinusparochie van Herzele en Houtem worden parochianen uitgenodigd om een kaartje te sturen naar bewoners van enkele zorginstellingen, zo laat Marc Van Iseghem weten. Op de website van de parochie vinden vrijwilligers alle nodige adressen.
Nog wenskaartjes • Met Wakker voor Vrede lanceren we eveneens een oproep om wenskaartjes te sturen naar mensen die het moeilijk hebben. Opgericht voor de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog zijn we nog altijd sporadisch actief. Nu brengen we zelf wenskaartjes uit waarvan de opbrengst naar TEJO gaat (laagdrempelige psychologische hulp voor jongeren). Lees meer. Peter Peene
Kaartjesketting • Met de parochieraad zetten we een kaartjesketting in gang. We schrijven en posten elk 5 kaarten bij mensen die ziek of eenzaam zijn of kort geleden iemand verloren en zo. We bezorgen hen daarbij ook een tweede, leeg kaartje dat ze zelf kunnen sturen aan iemand. Tijdens de advent gaan we ook in de kerk kaartjes leggen, die mensen kunnen meenemen om ze op hun beurt aan iemand te sturen. Christine Baert en Christiane Vantieghem, Sint-Jozefparochie Harelbeke
Vormelingen in actie voor ouderen • Aan onze jong gevormden deden we een oproep om massaal kerstkaartjes te maken. We zorgden voor pakketjes met materiaal welke ze in de kerk kunnen ophalen en waar ze eveneens de gemaakte kaarten kunnen terugbezorgen. Bedoeling is om alles 80+ van de parochie, de zieken en eenzame mensen in de kerstperiode een kaartje te bezorgen. We geven ze dan ook af in verschillende wzc's. Intussen maakten ze al 450 kaartjes. Het werden gezinsactiviteiten. We bezorgden onze vormelingen ook een stick met foto's van de vormselwerking. Een toffe bezigheid en een dankbare herinnering! Christine Baert en Christiane Vantieghem, Sint-Jozefparochie Harelbeke
Ook in een aantal andere parochies werden de vormelingen uitgenodigd om in actie te schieten voor ouderen die - nu nog meer door de coronamaatregelen - weinig of geen bezoek krijgen in rusthuizen. Van de parochie Assenede-Evergem-Zelzate ontvingen we het bericht dat de vormelingen knutselwerkjes en kaartjes maakten, die bezorgd werden aan 10 wzc's in de regio. Ze schoten in actie na het overdenken van een tekst over licht en hoop. Hoe kan ik zelf een lichtje zijn? Zo dus. Foto's van de werkjes en aflevering ervan werden gepost op de website van de parochie.
Creatief en gul met al wat we hebben • Via sociale media en telefoon houden we dagelijks contact met familie en vrienden overal op de planeet, oudere broers en zussen, oma’s, opa’s, kinderen en kleinkinderen. We zetten hier en daar bloemen af aan de deuren. We krijgen ze in overvloed van onze gebuur die bloemist is. Ook noten, kastanjes en fruit uit eigen tuin delen we uit van deur tot deur. In onze stille momenten sturen we alleen of in groep Liefde naar Moeder Aarde, naar vele mensen, plaatsen en situaties op aarde waar het moeilijk gaat. We branden kaarsjes in kerken die open zijn of op ons eigen altaar thuis. Samen met de kleinkinderen maakten we kaartjes en knutselwerkjes om dan per post op te sturen naar kwetsbare of eenzame mensen. Verder genieten we van de stille, stressloze dagen die de lockdown meebrengt en voelen dankbaarheid. Catharina De Conynck
Digitale zangavond • Gisteravond stelden onze 6 kinderen en hun partners voor om samen een digitale zangavond te organiseren. Vader die in het zangkoor zingt, was de koorleider en koos de liederen uit de bundel Ik zag Cecilia komen. Er werd gezongen en veel gelachen, want digitaal geraakte het niet altijd gesynchroniseerd. We deelden talrijke herinneringen en eindigden met O Heer, d’avond is neergekomen. Juist zoals we doen op onze familieweekends. Lieve Brouwers
Buiten
Herdertjestocht • De herdertjestocht is een luisterwandeling over Kerstmis voor kinderen, uitgewerkt door het bisdom Hasselt. Aan de hand van een digitale tochtkaart trek je erop uit. Onderweg stop je vier keer om naar het verhaal van herder Nathan te luisteren (te vinden met een smartphone via een link op de digitale tochtkaart). Je kiest zelf je wandeling uit en je haltes. Bij iedere stop hoort een kleine opdracht waarbij je een letter kan verdienen. De vier letters samen vormen een codewoord, waarmee je een kleine verrassing kan afhalen of laten bezorgen. Ontdek de digitale tochtkaart en 3 voorstellen van korte wandelingen.
Loop voor hoop • Pastorale Zone Sint-Franciscus in Glabbeek zet het beste beentje voor. Op 26 december proberen deelnemers aan dit initiatief van Welzijnszorg samen 150 km te lopen en op die manier ook 1.500 euro in te zamelen voor de campagne Onbetaalbaar wonen is onaanvaardbaar. Samen lopen dus, omdat het goed is voor lijf en leden, omdat je het samen kan doen en omdat niemand in de kou zou blijven staan. Alle info over Loopvoorhoop vind je op de website van Welzijnszorg.
Fietstocht langs kerken • Enkele vrijwilligers van de Petrus en Paulusparochie in Gent staken een heuse fietstocht ineen om de 6 kerktorens van de parochie te verbinden. Voor elke kerk bedachten ze enkele quizvragen die de pientere parochieaan moet kunnen oplossen, zeker nu alle 6 kerkgebouwen tenminste enkele uren van de dag open staan. Kaart en vragen kunnen - lezen we op de parochiebladzijden van Kerk & Leven - opgehaald worden in de pastorie of gedownload via de website.
Kerststallen zoeken • Variatie op de berenjacht: de kerststallenzoektocht! Kerststallen behoren tot ons cultureel religieus erfgoed en elke generatie wordt uitgenodigd dit patrimonium door te geven aan de volgende. In de federatie Alsemberg vragen we de mensen om aan hun venster, in de voortuin, aan de voordeur of het raam een kerststal of -affiche goed zichtbaar te plaatsen. Vervolgens kunnen ze hun adres registreren via een formulier of mail. Met al die info maken we een kaart aan op Google Maps waarop de mensen dan hun tocht door de straten van Sint-Genesius-Rode, Groot Beersel, Drogenbos en Linkebeek kunnen uitstippelen. Kerstaffiches van Kerk en Nood zullen ter beschikking liggen in de kerken tijdens het gebruikelijk uur van de vieringen. Siene Verhelst, Pastorale Zone Alsemberg
Ook in de federatie Zonnebeke wordt het idee van de kerststallenzoektocht opgepikt. Daar wordt er zelfs een wedstrijd aan gekoppeld. Niet dat er verliezers kunnen zijn, maar met een beloning voor 3 winnaars (1 voor elke deelgemeente) willen de organisatoren van de parochie alle deelnemers motiveren. Goed bezig!
Raam- of tuinkerst • Een variant van de kerstallentocht hierboven. De bedoeling is om Kerstmis te etaleren aan het raam of in de tuin. Niet met bollen en glitter, maar met samenhorigheid rond een pasgeborene. Vormgeven doet ieder in eigen stijl en beleving, van oude stal tot modern kunstwerk, van kerstster tot Bijbeltekst, van venstertekst tot vluchtelingentent. René Luyten, geloofsgemeenschap Wijshagen, federatie Meeuwen-Gruitrode
Tekst gaat verder onder de foto.
Open kerken en kapellen • Talrijke parochies doen een inspanning om zoveel mogelijk kerken en kapellen open te stellen voor persoonlijk gebed. Volgens een enquête van het bisdom Hasselt bij de eerste lockdown lieten 9 van 16 respondenten (uit een groep van 35 aangeschreven verantwoordelijken) weten daar extra werk van te maken. Ze stellen ook vast dat er gebruik van wordt gemaakt. Een lezeres bezocht ergens in Vlaanderen een open kerk en ze getuigt:
- 's Ochtends is er sinds enkele maanden Aanbidding, voor mij de grootste ontdekking en ontmoeting van de eeuw. In maart, toen onze paus een oproep deed om samen het Onzevader te bidden, ging ik de kerk binnen en bad met opgeheven handen. Dat had ik nog nooit gedaan, maar ik had erover gelezen. Ik merkte een verandering bij mezelf, een geruststelling, blijheid, kracht. Ik zei als vanzelf: 'Heer, ik geloof dat Gij hier reëel aanwezig zijt' en ik geloof dat sindsdien erg overtuigd. Tijdens de aanbidding voel ik me woordeloos verbonden met andere mensen in de kerk. Nadien is er buiten wel altijd een praatje en vraag ik God om mensen op mijn pad te sturen die nood hebben aan een boodschap van Hoop en Liefde. Ik heb altijd iets bij om te geven, zoals een visitekaartje van biddenonderweg.org, een rozenkrans en een zak vol spullen die ik kreeg voor mijn 'straatwerk'. Elisabeth Wilkings
QR-codes in de kerk • Studenten van de lerarenopleiding van de hogeschool Thomas More in Turnhout werkten een avontuurlijk aanbod uit voor kinderen in de Sint-Pieterskerk. Via QR-codes kunnen kinderen alles te weten komen over de rijke tradities van het gebouw. Er zijn ook leuke doe-opdrachten om verbondenheid te creëren in deze bijzondere kerststijd, zegt Manon Ultee van de pastorale eenheid Clara van Assisi in Gazet van Antwerpen. Deze kerk is een echte passantenkerk in het hartje van Turnhout. Nu er geen vieringen mogen doorgaan, is het fijn dat kinderen in hun gezinsbubbel op deze bijzondere plek terechtkunnen.
Sint-Jozefroute • Elke week werk ik een tip uit voor de parochianen, die ik uithang in de kerk. Deze week nodigde ik de mensen uit om een Sint-Jozefbeeld voor hun raam te zetten en dan op tocht te gaan om zoveel mogelijk beelden te spotten. Iedereen heeft er wel zo één in huis, van de kerststal bijvoorbeeld. Ik nodig de mensen dan ook uit om foto’s te nemen en die op te sturen naar de plaatselijke redactie van Kerk & Leven. Pastoor Luc Vanherck, Pastorale Eenheid Kinrooi
Communicatie
Postduif Floep • Catechisten in Muizen hebben een helper aangeworven om de communicatie met de eerstecommunicanten te bevorderen. Helper in kwestie is Floep. Met de floepspost worden al twee jaar allerlei opdrachten naar de kinderen gebracht. Nu Floep ook onderdak heeft in een klein huisje in de kerk (zie foto), kunnen de kinderen de gemaakte taken ook terugbrengen naar Floep.
Podcast en bel-alternatief • In onze pastorale eenheden Etterbeek-Woluwe en Sint-Franciscus voorzien we elke zondag een podcast op soundcloud waarop pastores telkens een meditatie bij het zondagsevangelie en enkele voorbeden brengen, gelardeerd met wat muziek. Van elke podcast bestaat ook een kortere versie (zonder muziek en evangelielezing zelf) die via telefoon wordt aangeboden. Probeer het maar uit op 02 533 29 91! Wim Corbeel, pastoraal medewerker
Nieuwsbrief • Heel wat parochies maakten werk van het verzamelen van e-mailadressen van al wie verbonden wil blijven met de geloofsgemeenschap en sturen aan dat hele bestand wekelijks een nieuwsbrief. Bekijk bijvoorbeeld de nieuwsbrief van de Livinusparochie Herzele-Houtem.
Plaatselijke radio • Onze parochie heeft een vruchtbare samenwerking met de lokale radio Radio Star. De wekelijkse viering en andere gebedsmomenten worden erop uitgezonden. Verder houden we via Facebook en een nieuwsbrief contact met zoveel mogelijk mensen. Marc Van Iseghem
Enquête • Uit een enquête van het bisdom Hasselt bij 35 pastorale verantwoordelijken blijkt dat gebruik wordt gemaakt van nieuwsbrieven, YouTube, WhatsApp, Facebook en Kerk & Leven om in contact te blijven met medewerkers en vrijwilligers van werkgroepen, maar ook met de brede achterban. Het diocesane aanbod Pastoraal Digitaal is daarbij een hulp. Bart Coenegrachts, bisschoppelijk vicaris
Alle werkgroepen op Zoom • In de Claraparochie in Eeklo helpen we al onze werkingen vertrouwd te geraken met vergaderen via Zoom. Daartoe openden we het Digitaal Clara Café. Zoals we normaal gezien na de vieringen napraten in de kerk, zo komen we nu elke zondagvoormiddag samen op dit digitale kanaal om elkaar te zien en ervaringen uit te wisselen. Alle parochianen zijn erop uitgenodigd. We lieten er onlangs twee gezinnen getuigen over hoe zij thuis het geloof vieren als huiskerk. Die getuigenissen schreven we ook uit in een artikel op onze site. Tim Vanmechelen, Claraparochie Eeklo
WhatsApp • Een voorbeeldje uit het buitenland, Italië. Begin dit jaar had ik twee Peruviaanse vrienden uitgenodigd op een inleefreis en we bezochten ook de Italiaanse pater Lorenzo, nu pastoor maar voorheen missionaris in El Carmen, Peru. De pater maakte mij lid van de WhatsApp groep van zijn parochie en sindsdien krijg ik dagelijks berichtjes gericht aan de groep: goedemorgen, goedenavond, proficiat met je verjaardag en zo. Ook praktische aankondigingen, de website waarop de viering te volgen is, informatie over de restauratie van de kerk. Zeker voor een uitgestrekte parochie is dit wel een goede vorm om contact te houden en gemeenschap te vormen. Frans Parren
Verbonden via Kerk & Leven • Bij Paulus lezen we: Blijf elkaar bemoedigen en steunen zoals u al doet. Voor vele lokale geloofsgemeenschappen is en blijft Kerk & Leven één van de belangrijkste communicatiemiddelen. Niet toevallig pakt het weekblad in volle coronatijd uit met de slagzin: Blijf verbonden. Vanuit die gedachte lanceerden we de rubriek Post voor mekaar. Daarin willen we voortaan wekelijks een aantal inzendingen van parochianen bundelen: een korte gedachte, een verre groet, een woordspeling, een mijmering, een tip. Tim Vanmechelen, Claraparochie Eeklo
Een verzorgde mail • Als visitator van de religieuzen in het bisdom Hasselt stuurde ik bij verschillende gelegenheden (Goede Week, Pasen, Pinksteren, Mariafeesten enz.. nu ook weer Allerheiligen) een mail met een mooie afbeelding, een gedicht en een bezinnende tekst of oproep tot moed en vertrouwen naar alle religieuzen waarvan ik een mailadres heb. Dit werd heel erg gewaardeerd, getuige de vele mails die dan van hun kant komen en waarop ik soms ook weer reageerde. Zuster Rosa Olaerts
Vieren en bezinnen
Kerstbezinning voor ouderen • Jan Vanden Berghe, interdiocesaan pastor Adem-Tocht, werkte voor de werkgroepen van deze spirituele ouderenbeweging een kerstbezinning uit. Zeker ook bruikbaar voor andere groepen. Bekijk de pdf.
Digitale vorming met jongeren • IJD Brugge ging in oktober van start met het Leerhuis. Via digitale bijeenkomsten verdiepen jongeren zich in de psalmen. Severine Verhulst merkt op dat het digitale aanbod kansen biedt: Twee jaar probeerden we jongeren bijeen te brengen rond de psalmen, maar in de week zitten ze op kot en in het weekend doen ze graag andere dingen. Nu we het aanbod digitaal doen, hebben we 16 deelnemers. Wekelijks schrijft een van de jongeren zijn of haar ervaring op in een blog.
Gebedswake • December is de donkerste maand van het jaar. Met Light up the night wil IJD Gent wat licht in de huiskamer brengen. Het gaat om een gebedswake met Taizéliederen via livestream aangeboden vanuit de kapel van de zusters bernardinnen. Steek tijdens de wake zelf een kaarsje aan, bid mee, val stil... Je kan ook vooraf een gebedsintentie doorsturen naar IJD. Alle info vind je op de website van IJD Gent.
Adventsgroet via YouTube • Parochie in Assenede-Evergem-Zelzate maakte in elk van de kerken een filmpje met een muzikale adventsgroet door enkele koorleden aan de kijkers.
In het kerkgebouw • Nu veel kerkgebouwen open zijn voor persoonlijk gebed of om een kaarsje te branden, kan het een meerwaarde zijn om op een zichtbare plek een aanbod te doen aan de bezoeker. CCV Brugge maakte blaadjes met de afruk van een vlam en voor elke week van de advent een thema. Bedoeling is dat bezoekers zo'n vlam met een wasknijper aan een draad bevestigen. Elke bezoeker kan zo ook een fysiek spoor van licht achterlaten. Meer weten.
Kijktafel • Ook thuis kan je de advent een zichtbare plek geven, bijvoorbeeld met een kijktafel. Wie? Wat? Hoe? Ontdek er meer over op de microsite van CCV Brugge.
Spiritualiteit voor coronacrisis • Op het online platform van de jezuïeten van Nederland en Vlaanderen begonnen we een microsite Spiritualiteit voor coronatijd. Hier verzamelen we al onze video's die duiding geven over omgaan met crisis en tips om te bidden en je spiritualiteit te verdiepen, onze wekelijkse eucharistie online, gebedspodcasts en zo meer. Zo proberen we bij een breed publiek de lampen brandend te houden. Nikolaas Sintobin sj
Adventskalender • Volgende week sturen we naar al onze contacten een adventskalender (pdf) met voor elke dag een vers uit lezingen, psalm of gebed. Wim Corbeel, PE Etterbeek-Woluwe en Sint-Franciscus
Gedachte bij de viering, kaarsje, aanbidding • Elke zondag sturen we naar alle medewerkers en de mensen in onze mailinglijst een gedachte rond het evangelie van de zondag. We lieten mensen ook weten dat ze op ons een beroep kunnen doen moesten ze een kaarsje willen laten branden maar niet in de mogelijkheid zijn naar de kerk te komen. Elke vrijdagnamiddag plaatsen we het Heilige Sacrament en bidden we daarbij in een beurtrol. Zo kunnen nog drie andere personen komen meebidden. De versiering in de kerk blijven we verder doen en foto's worden verstuurd via mail, Facebook of zelfs in de brievenbus voor wie geen mail of internet heeft. Christine Baert en Christiane Vantieghem, Sint-Jozefparochie Harelbeke
YouTube-bezinning • We zijn net zoals in maart opnieuw van start gegaan met het opnemen van bezinningen en vieringen via YouTube. Bekijk bijvoorbeeld onze bezinning van 7 november. We hebben ook een digitale nieuwsbrief in de federatie Kortenberg en een Facebookpagina. Om in het thema van dit weekend te blijven: we houden de lamp brandend! Chantal Lemmens, Pastoraal coördinator in Kortenberg en Herent
Teksten bij de viering • In onze Sint-Martinusparochie te Meise hebben we nog een dagelijkse eucharistieviering (wel voor weinig mensen). Ik zend hen u nu per mail de tekst van de lezingen en een korte psalmtekst. Voor de zondagvieringen zend ik naar een grotere groep van drie parochies te Meise een volledige tekst van een eucharistieviering met homilietekst en soms ook illustraties bij het evangelieverhaal. Sommigen zenden dit door naar hun vrienden. Ook al volgen ze de viering op tv, toch zeggen ze me dat het lezen van een tekst beter is. Alle beetjes helpen. En de boer hij zaaide voort. Frans Stoffelen, rustend? priester van 88 jaar
Zoom-viering • Onlangs hielden we onze eerste ZOOM-viering in onze Dominicaanse geloofsgemeenschap Filosofenfontein in Heverlee. Zo waren we verbonden met ongeveer 50 huiskamers. We zongen en baden samen, lazen het evangelie en een bezinning daarop. We vonden het een succes en gaan dit nu wekelijks doen. Ides Nicaise en Sabine Van Huffel
Gezinsviering • Met onze ploeg van de Gezinsvriendelijke Vieringen in de pastorale eenheid Emmaüs Bree hebben wij een volledig digitale viering uitgewerkt en op Facebook gepubliceerd. We hebben plots heel veel mensen bereikt: 885. Dat vinden wij toch al heel mooi! Op het einde van het filmpje nodigden we onze jonge luisteraars uit een olielampje te teken en in de kapel te komen hangen. Ik tel al een tiental lantaarntjes. Lisette Magchiels
Overzicht vieringen via radio, tv of internet • Ontdek het steeds up to date overzicht van vieringen op radio, tv en via Kerknet.