Chinese katholieke bisschoppen bezoeken Vlaanderen
Vier bisschoppen uit de volksrepubliek China waren de afgelopen dagen op bezoek in België op uitnodiging van kardinaal Jozef De Kesel, voorzitter van de Verbieststichting-Leuven. De delegatie bestaat uit de bisschoppen Jozef Guo en Paul Pei, respectievelijk van het bisdom Chengde en Shenyang. Met hen komen ook Cui Qingqi, bisschop van Wuhan, en Liu Xinghong, bisschop van Anhui. De bisschoppen verkregen toelating van de overheid in China om in Leuven met de Ferdinand Verbieststichting te onderhandelen over het heropstarten van het intensieve uitwisselingsprogramma met de Kerk in China dat de Stichting nu al 40 jaar organiseert in Leuven. Meer bepaald gaat het om vorming voor priesters, religieuzen én bisschoppen. Dat laatste is nieuw. Het bezoek heeft ook wortels in de ijver en de bezoeken van kardinaal Danneels.
Op 8 september waren de bisschoppen te gast bij kardinaal De Kesel in Mechelen. Na de lunch was er overleg met de bisschoppen en de kardinaal en vierden ze samen eucharistie. De kardinaal nam ook de Chinese vertaling van zijn boek ‘Geloof & Godsdienst in een seculiere samenleving’ in ontvangst. Ze hadden er ook een korte ontmoeting met de nieuwe aartsbisschop, Luc Terlinden. Op zaterdag 9 september bezochten de bisschoppen het provinciaal huis van Scheut (Anderlecht) en het graf van P. Theofiel Verbiest, stichter van Scheut. Zij herdachten daar de 679 Scheutisten die vanaf 1865 tot 1949 hun stichter volgden naar Noord China en waarvan er 252 in China begraven liggen. Nadien ging het richting Nederland en Parijs.
Het is vrij uitzonderlijk dat Chinese katholieke bisschoppen naar Europa kunnen reizen. De regering wil immers het katholieke leven strikt controleren. Een moeilijk punt zijn de bisschopsbenoemingen. Paus Franciscus onthulde tijdens zijn recente reis naar Mongolië een gezamenlijke China-Vaticaanse commissie voor de benoeming van bisschoppen – waarbij hij de duidelijkste uitleg tot nu toe gaf over wat er in de ‘geheime deal’ tussen China en het Vaticaan staat.
Als katholieke media mochten we vier Chinese bisschoppen ontmoeten en legden hen dan ook de woorden van de paus voor. Maar zoals verwacht focusten de bisschoppen liever op hun eerbied voor de missionering vanuit ons land en de ontwikkeling van het katholieke leven in hun eigen diocees. De vier bezoekende bisschoppen zijn wat heet ‘officiële’ bisschoppen, die zowel de goedkeuring kregen van de regering en erkend zijn door Rome. Pater Jeroom Heyndrickx, die de vier bisschoppen vergezelt, wijst op het belang van deze regeling.
Bisschop Guo Jincai was in Rome als deelnemer aan de vorige bisschoppensynode. Een historisch feit. „Via deze bezoeken leren wij hoe we onze christelijke gemeenschap als herders in deze tijd kunnen begeleiden”, zegt hij. De bisschop is nu officieel benoemd tot rector van de priesteropleiding in de hoofdstad. In totaal zijn er in de volksrepubliek 600 seminaristen in opleiding. De bisschoppen willen voor hen een meer aangepaste vorming.De vier bisschoppen zeggen blij te zijn vrijmoedig te kunnen spreken. Ze worstelen in hun bisdommen met het dalend aantal roepingen, een direct gevolg van de een-kindpolitiek van de overheid.„We willen uitwisseling, schrijf dat maar op”, zegt de bisschop van Wuhan. „En kom zeker ook eens kijken naar onze parochies in China!”
Wanneer ik vertel dat er een foto de wereld rondgaat, waarop enkele gelovigen in Mongolië in aanwezigheid van de paus een Chinese vlag ontrolden, lachen de vier bisschoppen hartelijk. Toch een reactie? „Wij zijn onder de indruk van de openheid van paus Franciscus voor andere culturen én godsdiensten”, zeggen ze. „Dat geeft ons zoveel hoop!” (eds)