Dokter Guy trekt al 30 jaar mee op bedevaart naar Lourdes
Tijdens de zomerbedevaart van 2022 konden weinigen bij het verlaten van de Accueil Notre Dame ontkomen aan de strenge controle van dokter Guy: hoedje op, mondmasker aan. De coronapandemie loerde om de hoek en de hitte was buitenmaats. Met een groot plichtsgevoel volbracht Guy Van Damme zijn taak. Streng als het moet, zacht en liefdevol als het kan. Dokter Guy gaat ondertussen al meer dan 30 jaar mee met de ziekenbedevaart naar Lourdes. Niet alleen als arts, maar vooral ook als pelgrim.
Spirituele zorg
Dertig jaar geleden ging Guy Van Damme voor het eerst mee naar Lourdes, als arts met de KWB van Lourdes. Zijn opdracht bestond vooral in het voorschrijven en controleren van medicatie. „Daar vond ik na enkele deelnames niet zo veel uitdaging meer in. Monseigneur Leo De Kesel, oom van de huidige kardinaal De Kesel en toenmalig hulpbisschop van Gent, was een vriend van mij. Hij vertelde me dat er een diocesane ziekenbedevaart vanuit Gent naar Lourdes bestond. En meteen kreeg ik de vraag of ik met hen wou meegaan. Sindsdien ga ik ononderbroken mee als arts met de ziekenbedevaart van Gent.
Onze ziekenbedevaart is wel iets anders dan zomaar op reis gaan.
Er is omkadering van artsen, verpleegkundigen, verzorgers, een apotheker, brancardiers enzovoorts. Een setting dus met de nodige medische zorg en in combinatie met spirituele zorg.”
Genezingen
Heel wat mensen trekken naar Lourdes om te bidden voor genezing wanneer de reguliere medische wetenschap geen soelaas meer biedt. Als arts zijn de genezingen waar Lourdes om bekendstaat dan ook niet vanzelfsprekend. „Je moet rekenen dat er vroeger veel meer genezingen plaatsvonden, maar dat er ook minder middelen en mogelijkheden waren om uit te pluizen wat er precies heeft plaatsgevonden”, zegt hij. „Er zijn zeker zaken gebeurd waar je echt geen verklaring voor hebt. Het is zo ongrijpbaar, maar het is wel vastgesteld.
Weet je trouwens dat het om die reden is dat wij als artsen tijdens de sacramentsprocessie meelopen achter het heilig sacrament?
Natuurlijk is het een ritueel en een traditie, maar het is bedoeld om bij een mogelijke genezing onmiddellijk een medische en klinische vaststelling te doen.”
Misverstanden
Toch bestaan er misverstanden omtrent de genezingen in Lourdes. „Mensen gaan er niet in de eerste plaats om te bidden opdat ze zouden genezen. Mensen gaan er bidden en durven te geloven dat ze er de kracht krijgen om met hun ziekte om te gaan, om in zichzelf te blijven geloven, om niet op te geven en door te zetten.
Er bestaan wetenschappelijke studies die aantonen dat geloof wel degelijk mensen helpt in hun genezingsproces.
Niet door hocus pocus, maar wel door de hoop en het positivisme dat mensen vinden in hun geloof. Het gaat bovendien niet alleen om het leren omgaan met de eigen ziekte, maar ook om het leren aanvaarden en omgaan met de ziekte van anderen. Een aantal beelden die de kracht van Lourdes weergeven, blijft me bij. Het eerste beeld is dat van een oude man, ruim boven de 80 jaar, die strompelend zijn zieke vrouw in een rolstoel vooruitduwt. Dat is liefde. Een ander beeld is dat van een moeder van zes kinderen met een beperking die er stralend en gelukkig uitziet. Als je dat ziet, dan besef je hoe gelukkig je zelf bent. Je relativeert je eigen lijden en je kan er veel makkelijker mee omgaan.”
Enthousiasme
Die aanpak is aanstekelijk, ook bij jongeren. „Ik merk het zelfs bij mijn eigen kinderen”, zegt Van Damme. „Ik heb hen nooit gedwongen om mee te gaan op bedevaart. Aangevuurd door mijn enthousiasme zijn ze ondertussen zelf vragende partij om te mogen meegaan.
Zonder schaamte vertellen ze in hun klas over wat we in Lourdes beleven.
Laat hun voorbeeld een uitnodiging zijn om te durven vertellen over Lourdes, te durven getuigen over ons geloof, en zo andere mensen aan te vuren om met ons mee te gaan. “
• Meer info op de website van bedevaarten Bisdom Gent.