Erediensten op tv - Koen Vlaeminck [standpunt]
Godvergeten liet elk van ons achter met heel wat vragen. Terechte vragen, die onder meer door een parlementaire onderzoekscommissie zullen worden bekeken.
Ook Frederik Delaplace, CEO van de VRT, bleef achter met vragen. Bijvoorbeeld: ‘Moet de VRT zich ook laten ontdopen?’ Ik kan meneer Delaplace alvast geruststellen: de VRT is niet gedoopt.
Delaplace heeft nog meer vragen, bekende hij in een interview: ‘Kunnen we het na de maatschappelijke beroering en de komst van een parlementaire onderzoekscommissie nog maken om op zondag om tien uur even de ogen dicht te doen? We moeten opletten de mensen die veel aan de eucharistievieringen hebben niet te treffen, maar we moeten het debat wel voeren.’
‘Het debat voeren’ is in deze context uiteraard een eufemisme voor ‘praten over de afschaffing’.
En hoe zou je mensen die er veel aan hebben daarmee niét treffen?
Volgens haar eigen ‘missie en waarden’ heeft de VRT ‘een dienstverlenende opdracht die ze reeds jarenlang vervult ten dienste van wie niet in de mogelijkheid is om erediensten bij te wonen’. Dat is absoluut zo. Het volstaat om op zondagvoormiddag een woonzorgcentrum of ziekenhuis te bezoeken om te ervaren hoe belangrijk de vieringen op radio en tv zijn voor vele kwetsbare mensen. En wees gerust: ook de groeiende groep ouderen of mensen die moeilijk te been zijn, sluiten hun ogen niet voor misbruik in de Kerk. Velen van hen keken ook naar Godvergeten.
Het is wat misplaatst, cynisch zelfs, om de serie met haar akelige getuigenissen als alibi te gebruiken.
Bovendien heeft de VRT niet alleen ‘een dienstverlenende opdracht’. Ze moet ook een weerspiegeling zijn van de samenleving. En daarin heeft, misschien tot spijt van sommigen, religie nog altijd haar rol. Ze speelt een rol in het leven van meer mensen dan we misschien denken, ze speelt zelfs een rol in wat er, nog elke dag, in de wereld gebeurt. Net daarom besliste de BBC enkele jaren geleden om net méér aandacht te besteden aan (verschillende) religies. Niet aan ‘zingeving’, maar aan religie. Toenmalig hoofd Tony Hall kondigde in de Times een heus plan aan: meer religieuze thema’s in soaps, meer documentaires, meer aandacht voor religieuze hoogdagen. Hij gaf toe dat de BBC te lang blind bleef voor het belang van religie om niet alleen het verleden te begrijpen, maar ook de actualiteit.
Voor misbruik mogen en willen we de ogen niet sluiten, absoluut. Vele tienduizenden kwetsbare mensen kijken uit naar de wekelijkse viering op radio en tv, ook dat is zo. Het één sluit het ander niet uit.