Fotografe start project rond huisaltaartjes - wie helpt haar?
Ze is vooral opgetogen met de reactie van een dominicaanse zuster op Kapel gezocht, vertelt Myriam Rispens (foto, @Mirjam Devriendt). „De zuster maakte een heel relevante analyse van mijn werk. Ze was – ik citeer haar – heel blij met het evenwicht tussen de tekst van Rik Van Puymbroeck en mijn foto’s, maar ook blij met de humor. Ze vond die drempelverlagend naar het publiek om de mensen meer naar de kapellen te krijgen. Ze vond het ook fijn dat ik soms breder ging dan de kapel en ook het Vlaamse landschap toonde.”
„Ik heb altijd oog gehad voor dingen waar anderen waarschijnlijk geen aandacht voor hadden: kleine dingetjes van het leven en dingen die aan het verdwijnen zijn. Niet dat ik een nostalgisch iemand ben. Misschien zit er iets van een historicus in mij (lacht). Op een of andere manier wil ik er iets van overhouden. Toen ik met de serie over de processies begon, ging ik bewust voor heel kleinschalige dingen. Het is niet alleen interessant maar bovendien is het in mijn hoofd overzichtelijker om met iets kleinschalig bezig te zijn.”
Op de vraag of ze gelovig is antwoordt Myriam Rispens: „Ik heb met kunstenaar Stephan Goldrajch veel gewerkt rond de Thora en heb ook bijbelkennis, weliswaar meer het Oude dan het Nieuwe Testament. Ik heb dat altijd interessant gevonden omdat het de basis is van ons heel denkpatroon, acties en waarden.”
Uitlopen voor de processie
Haar nieuw project – huisaltaartjes – past in dat kader. „Ik ben begonnen met de altaartjes te fotograferen toen ik langskwam voor een processie. Uiteindelijk volgde ik minder en minder de processie en meer en meer de altaartjes omdat ik zag dat er steeds minder waren. Bij de foto met de 100-jarige (zie onderaan deze bladzijde) liep ik de hele processie in Ohain (Lasne) mee en was er slechts één huisaltaartje. Daar is iets mee te doen, dacht ik. Precies omdat het iets was dat aan het verdwijnen is. Intussen heb ik meer kilometers rondgelopen op processies – om niet te storen loop ik voor de processie uit - maar zag ik veel meer mensen die met een thermos koffie aan het inschenken waren dan mensen met een huisaltaartje.
Aan alle mensen die ik inmiddels heb gefotografeerd, zeg ik telkens duidelijk dat ik een serie maak over huisaltaartjes en hun eigenaren.
Het zijn geen stiekeme foto’s. Als ik processies volg, hang ik wel vast aan de maanden mei, een beetje juni en augustus. Het liefst zou ik mensen willen vragen of ze voor een fotosessie hun huisaltaartje willen uitstallen buiten de uren van de processie. Dat zou het mij natuurlijk veel gemakkelijker maken. Misschien moet ik het een beetje verbreden? Kijken naar huisaltaren tijdens de processie maar ook hoe de mensen ermee omgaan, hoe ze dat voorbereiden, wat ze ermee doen, enzovoort. Een andere mogelijk interessante groepering is kijken wat voor soort altaren de mensen thuis hebben. Voorlopig is het een vraagteken in mijn hoofd. Alle input is welkom.”
• Reageren kan via e-mail naar myriam.rispens@gmail.com