Gentse Feesten, onze toppers
#1 Sociaal bewogen humor
Circusplaneet vzw staat niet alleen voor acrobatie en verbeelding, maar brengt ook altijd een relevant verhaal. Naast de show Planeet Sierk in het Baudelohof komt de vereniging met een geheel nieuw workshopconcept en circusvoorstelling op Miramiro (samen met Het Kabinet). Met eigen wetten van de markt en een unieke munteenheid stellen ze de maakbare maatschappij in vraag. Meer weten.
Hélène Maréchal, Gentsch’ artieste mee een gêwen herte! is een theatervoorstelling waarin Carine Stevens in de huid kruipt van deze schitterende actrice, zangeres en cabaretière. Als Lène - zo noemden Gentenaars haar - niet op scène stond, was ze bij de zieken, bejaarden of wezen. Ann Lemaître verzorgt de muziek. Meer weten.
Het Karel Declercq Cabaret scoort ongetwijfeld met Dementiecabaret, een Voorstelling om nooit meer te Vergeten. Karel geeft ludieke tips hoe humor helpt om beter om te gaan met vergeten. Inspiratie haalde hij daarvoor bij zijn eigen moeder. Hij haalt ook tips uit recente wetenschappelijke studies en advies van Foton en Dementievriendelijk Gent. Infotainment met veel levenswijsheid. Meer weten.
#2 Bekende artiesten met een verhaal
In TG de LINK kun je naar De Broers gaan luisteren, een hartverwarmende band rond acteur Matthias Sercu en 4 van zijn broers: Sam, Kobe, Jozef en Benjamin. Matthias en Benjamin kennen we nog van hun deelname aan De Passie in Ieper, respectievelijk als zanger en tekstschrijver. Meer weten.
In Pakske Klassiek ruilt Die Verdammte Spielerei straatmuziek voor klassiek met 4 saxofoons, percussie en zang. Muziek van Bach tot Bartok op een unieke plaats: de Sint-Baafskathedraal in Gent. Voor de gelegenheid nodigt de band muzikale kameraden uit, onder wie Sioen.
Acteur en zanger Marijn De Valck is het perfecte excuus om HuisvandeMens eens vanbinnen te bekijken. De Valck brengt zijn show Boma on the rocks. Ruwe bolster, blanke pit. Marijn De Valck ziet zichzelf als een bijzonder sociaal bewogen liberaal, iemand die vrij is en zijn gedacht heeft, maar ook respect opbrengt voor het gedachtengoed van anderen.
#3 Religieus of curieus
De Sint-Michielsbeweging duikt weer enthousiast in de Gentse Feesten met op het programma:
- Djiezes!, een festival met kleinkunst en streekproducten
- een Taizéviering gevolgd door spaghetti
- Gentse Zangstonde met accordeon en klassiekers
- een viering met bluespianist Norbert De Taeye en nog veel meer. Meer weten.
In de kapel van De Refuge treedt Frank Cools nog 2 maal op met zijn voorstelling Beatrijs, een klassieker uit de Middelnederlandse literatuur over een jonge non die het klooster verlaat om haar jeugdliefde te volgen. De wereldse minne blijkt helaas van korte duur. Daarnaast brengt de acteur en zanger 7 keer zijn voorstelling met sprookjes van Godfried Bomans. Meer weten.
Community Gent organiseert Klappen in Gent, met op 25 juli een gesprek tussen 'de 5 titanen van Gent', zijnde bisschop Luc Van Looy, burgemeester Matthias De Clercq, rector Rik Van de Walle, imam Khalid Benhaddou en waarnemend gouverneur Didier Detollenaere. Moderatie in handen van Lisbeth Imbo. Het gesprek gaat over de toekomst van de stad en uitdagingen op vlak van religie, onderwijs en zo meer. Meer weten.
Op zaterdag 20 juli om 15 uur swingt de Sint-Michielskerk op de tonen van Gospelkoor From Within. Om 17.30 uur volgt een concertmis met hetzelfde koor. Meer weten. Zondag 21 juli is er om 18.30 uur een Mis in ‘t Gentsch in Sint-Jacobus Cultuurkerk, voorgegaan door Guy Claus en met medewerking van tal van prominenten, echte Gentenaars en musici. Meer weten. En op 28 juli is er een pelgrimsmis in dezelfde kerk, met getuigenissen van Compostelagangers en zegening van toekomstige pelgrims. Meer weten. Ontdek ook andere activiteiten in de Sint-Jacobskerk.
Zin in een wandeling? Verken dan eens het leven achter de muren van het moederklooster van de Zusters van Liefde, nu deels ingevuld als Erfgoedhuis Zusters van Liefde. De gids leidt je binnen in tal van vrouwenlevens, gewijd aan gebed en zorg voor medemensen. Meer weten.
Had je nog niet de gelegenheid om de nieuwe kapel De Parel van de Clemenspoort aan het Sint-Pietersstation te ontdekken, dan is het nu het moment. Zaterdag 20, zondag 21 en maandag 22 juli kun je er telkens om 15 uur terecht voor een rondleiding, aperitief en concert met als titel Hoera, we zijn normaal. Allemaal. Goed voor een feestelijk programma met humor, poëzie en muziek door ARSIS met Denijs Van Killegem, Ruth Van Killegem en Guy Penson.Meer weten.
Nog suggesties? Doe ze gerust hieronder!