Geroepen om nabij te zijn
Opleiding tot parochieassistente veranderde het leven van Liliane Peeters
„Mijn echtgenoot staat honderd procent achter me. Hij zegt dat ik een andere vrouw ben sinds de opleiding en nog meer sinds mijn benoeming tot parochieassistente. Hij ziet hoe gelukkig ik ben.” De ogen van Liliane Peeters blinken. Vijfenvijftig is ze, bemind en geroepen tot parochieassistente in de federatie Bree en bij uitbreiding in het dekenaat Bree. De voldoening is groot. „Mensen nabij zijn, delen in vreugde en verdriet – je maakt zo veel mooie momenten mee en dat geeft me kracht”, zegt ze.
Liliane Peeters draait al vele jaren mee in het Breese parochielandschap. Haar engagementen waren niet meer te tellen op een hand. Niemand was dan ook verbaasd toen pastoor-deken Bart Coenegrachts haar vijf jaar geleden vroeg om de opleiding tot parochieassistente te volgen.
„De verwondering was nochtans groot. De vraag overviel me, want ik werkte graag in de facturatiedienst van het ziekenhuis in Maaseik. Bovendien wist ik niet of mijn geloof daarvoor wel groot genoeg was en ik vroeg me af of ik die opleiding op mijn leeftijd nog wel aankon. Plotseling voelde ik echter mijn grootmoeder heel dichtbij. Ze was een wijze gelovige vrouw, een tweede moeder voor me. Ik heb toegestemd met haar in mijn hart”, zegt Liliane Peeters ontroerd.
De opleiding tot parochie-assistent(e) omvat een aspirantenjaar en drie jaar daadwerkelijke opleiding. Het aspirantenjaar is bedoeld om na te gaan of de toekomstige taak echt iets is voor de kandidaat. „Dat aspirantenjaar moet er beslist zijn”, benadrukt Liliane Peeters. „Vooral om reden van persoonlijke groei in geloof en gebed. Ik had er indringende gesprekken en ik vond het een ideale voorbereiding op de eigenlijke opleiding: basisvorming [node:field_streamers:0] theologie, spirituele vorming, groepsbijeenkomsten met uitwisseling over geloof en leven, pastorale vorming en stages.”
En ze vervolgt: „Toegegeven, als vijftiger studeren en examens afleggen, in combinatie dan nog met werk en gezin, is niet eenvoudig. Gelukkig waren er mensen rondom me op wie ik kon rekenen. Soms was er ook twijfel. Ik voelde wel dat God aan mijn deur bleef kloppen, maar hoorde ik het wel goed? Is dit wat Hij wil? Tijdens de eerste besprekingen waren mijn tussenkomsten veeleer bescheiden. Ik vond dat anderen zo veel wisten. Maar je groeit erin en die evolutie volgt vanzelf wel.”
Sinds 1 juli is Liliane Peeters parochieassistente. Haar opdracht vraagt wat administratief werk, maar ze is voornamelijk mensen nabij. Ouderen en zieken bezoeken, avondwaken voorbereiden of gewoon even stilvallen om samen te bidden of te praten over het geloof. „Ja, daar heb je de opleiding voor nodig. Ik wilde altijd weten wat de boodschap van God was. Wat wil Hij me vertellen en wat wil ik meenemen naar de anderen? Daarom is het belangrijk dat ik naar de mensen toe kan gaan. Vroeger legde ik alle afstanden af met de auto, vandaag neem ik altijd de fiets. Zo ben je makkelijker aanspreekbaar. Het zal je niet verwonderen dat ik meer naast mijn fiets sta dan dat ik erop zit”, lacht ze.
Op zaterdag 10 maart vindt in het Pastoraal Centrum Seminarie in Kiewit (Tulpinstraat 75) een informatienamiddag plaats over de opleiding tot permanent diaken of parochieassistent(e). Mensen van het bisdom Hasselt geven dan meer toelichting over de opleiding, het gewijde en lekenambt. Bovendien zijn er enkele getuigenissen. De namiddag wordt afgesloten met een gebed in de kapel. U bent welkom van 14 tot 17 uur.
Meer info bij vicaris Karel D’Huys via 011 28 84 48 of karel.dhuys@bisdomhasselt.be. Inlichtingen over het permanente diaconaat krijgt u bij bisschoppelijk afgevaardigde Bart Benats via 0478 28 07 21 of bart.benats@skynet.be.