God definitief vergeten? Dat lijkt advocaat Paul Quirynen geen goed idee [opinie]
Hoop voor de wereld is de titel van een boekje dat een bevriend priester mij stuurde wanneer ik jaren geleden afscheid nam van mijn beroepsleven. Hoop en vreugde (Gaudium et Spes) zijn ook de beginwoorden van de pauselijke constitutie van het van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965), en waren ook voor vele christenen van onze generatie de inspiratie bij uitstek voor een zinvol leven. Het geloof was toen sterker een moreel kompas en gaf velen een juist antwoord op vragen, wanneer wij beslissingen dienden te nemen of keuzes moeste maken. Het gaf een antwoord over levensvragen, over het begin en het einde van het leven.
De komst van Paus Franciscus naar ons land zal een gedurfde pelgrimstocht zijn. Onze samenleving is in een generatie erg geseculariseerd. De jongere generatie heeft nauwelijks voeling met geloof of religie.
Het dossier misbruik is een thema dat de gemoederen blijft roeren. Ik heb het beroepshalve als advocaat meegemaakt. Steeds ben ik blijven benadrukken dat het leed van deze slachtoffers moet worden herkend, begeleid en geheeld. De tv-reeks Godvergeten heeft 10 jaar na de eerste schok met Vangheluwe deze problematiek in alle huiskamers gebracht. Toch durf ik ook vandaag nog getuigen dat de kerk in ons land ook de voorbije tien jaar heel wat inspanningen heeft gedaan om dit duistere gebeuren een plaats te geven en vele slachtoffers op te vangen of weer op weg te helpen. Enkele bisschoppen en heel wat priesters zijn slachtoffers erg nabij geweest. De 'zonden' uit het verleden blijven evenwel zondig en kunnen nooit worden uitgewist. Maar daarom moet God niet definitief uit onze Vlaamse samenleving verdwijnen.
De 'zonden' uit het verleden kunnen nooit worden uitgewist. Maar daarom moet God niet definitief uit onze Vlaamse samenleving verdwijnen.
Paul Quirynen
Tekst gaat verder onder de foto.
Iets beters achterlaten
Het komend pausbezoek is voor onze kerk en hun leiders een kans om met nieuwe moed te getuigen dat het geloof vandaag relevant is. Christenen vandaag moeten blijven getuigen dat hun geloof en inspiratie bouwstenen kunnen zijn voor een verdraagzame en rechtvaardige samenleving. In 2018 had ik het voorrecht om Paus Franciscus te ontmoeten. Het was een inspirerende en bemoedigende ervaring. De paus straalde vreugde en warmte uit. Hij sprak wijze woorden: 'Weet dat authentiek geloof altijd een diep verlangen inhoudt om de wereld te veranderen en innerlijke waarden uit de te dragen, om iets beters achter te laten na onze reis hier op aarde.'
Als advocaat heb ik wellicht meer geluisterd dan gepraat om mensen moed te geven, hen op weg te helpen en hen doen aanvoelen dat er na duisternis weer licht kan komen.
De kerk kreeg in ons land heel wat te verduren en ieder woord van een kerkleider werd gewikt en gewogen en vaak ook genadeloos afgestraft. Er zal moed en tijd nodig zijn om de boodschap van onze bisschoppen en priesters opnieuw geloofwaardig te doen klinken. Waar is de tijd dat bisschoppen zoals mgr Romero of Helder Camara figuren waren die wereldwijd jongeren inspireerden en aanspoorden om een zinvol leven te leiden, waar broederlijkheid, verdraagzaamheid en rechtvaardigheid de richtingaanwijzers waren?
Paus Franciscus heeft in deze wereld een belangrijke rol te spelen door steeds opnieuw te verwijzen naar humaniteit, vrede en meer aandacht voor wie weerloos staan in de harde wereld van vandaag.
Ik ben erg benieuwd tot wat het komend pausbezoek zal leiden. Het is alleszins bemoedigend dat de publieke bijeenkomsten dadelijk volzet waren. Blijkbaar vinden vele landgenoten het toch waardevol om te luisteren naar de boodschap van Paus Franciscus. Hij heeft in deze wereld een belangrijke rol te spelen door steeds opnieuw te verwijzen naar humaniteit, naar vrede in de wereld en naar meer aandacht van ieder ons voor hen die weerloos staan in de harde wereld van vandaag. Klimaatproblemen en oorlogen zoals in Oekraïne of Gaza kan hij persoonlijk niet oplossen. Toch blijft hij hameren op vrede, verdraagzaamheid en menselijkheid en dat is heel waardevol in de wereld van vandaag.
Ooit hoorde ik Herman Van Rompuy zeggen dat christenen vandaag een taak die eenvoudig en ingewikkeld tegelijk is; eenvoudig omdat ze gewoon hoeven te zeggen wat hen drijft, hoe de Boodschap van goedheid, die in elke paragraaf van het Evangelie opduikt, hun Leven vorm en zin geeft, waarom ze denken dat God uiteindelijk antwoorden heeft op het mysterie van het Leven, de dood en het onrecht. Antwoorden uit liefde voor de mens.
God definitief vergeten is voor velen van ons geen antwoord op onze levensvragen en Zijn spoor volgen blijft voor velen heilzaam, een bron van hoop en vreugde.
Paul Quirynen
Ereadvocaat – Erevrederechter