Haspengouw focust op Christina de Wonderbaarlijke
Het verhaal van Christina Mirabilis is op zijn minst merkwaardig te noemen. Volgens haar levensverhaal, geschreven in 1232 door Thomas van Cantimpré, een vermaard dominicaner geleerde en theoloog, groeit ‘Kerstiene’ op in een eenvoudig gezin in Brustem en sterft ze op jonge leeftijd door ziekte. Tijdens haar begrafenis zien mensen haar echter verrijzen. Vanaf dan verandert haar leven ingrijpend. Christina gedraagt zich na haar ‘verrijzenis’ zeer bizar en wordt haast een onhandelbare ‘waanzinnige’.
Wie zij echt was, zal altijd wat onbereikbaar blijven.
Mensen hebben schrik van haar, maar bidden tegelijkertijd dat haar kwellingen minder hevige vormen zouden aannemen. Wanneer Christina zich onderdompelt in de doopvont in de kerk van Wellen neemt haar leven opnieuw een wending. Ze wordt kalmer en bekommert zich om anderen, om stervenden en overledenen. Door contacten met religieuze vrouwen in Sint-Truiden, en haar verblijf bij kluizenares Jutta in Borgloon, groeit ze uit tot een mystieke heilige vrouw. Velen komen haar om raad vragen. Haar geloof toont zich in haar vertrouwdheid met de Bijbel en haar bijzondere manier van bidden: bewegend, dansend en zingend. De laatste jaren van haar leven verblijft Christina in het Sint-Catharinaklooster in Sint-Truiden, waar ze volgens haar levensbeschrijving sterft in 1224.
Helende kracht
‘Ja, het is inderdaad een legende die verwondering oproept, maar je moet die vita uiteraard lezen in de verhalende context van de middeleeuwen, met de overdrijvingen erbij. Thema’s worden anders geïnterpreteerd’, zegt Rob Vandueren, initiator en coördinator van het Christina-project, dat binnenkort van start gaat.
Christina’s sporen zijn vandaag nog zichtbaar in het cultureel en kerkelijk erfgoed in Zuid-Limburg.
'Je krijgt al vlug het beeld van een psychisch gestoorde persoonlijkheid. Iemand die onnoemelijk heeft geleden, zowel fysiek als mentaal. Het lijkt me dus terecht dat Christina als patroonheilige wordt voorgesteld aan psychisch zieken en alle werkenden in de mentale gezondheidszorg. Maar ze functioneerde wel binnen de samenleving van haar tijd als een vrouw met een bijzondere Godsverbondenheid. Vanaf haar dood, en in de jaren nadien, wordt haar stoffelijk overschot met de grootste eerbied bewaard en vereerd. Mensen ervaren in Christina’s nabijheid een helende kracht. Haar relieken werden eeuwenlang bewaard in de benedictinessenabdij Nonnenmielen en later in het Redemptoristenklooster in Sint-Truiden. Vandaag vind je ze in de schatkamer van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Sint-Truiden.
Mentaal welzijn
Ook wereldwijd duikt Christina De Wonderbaarlijke op, zowel in de academische als in de artistieke wereld, in diverse kunstvormen. ‘In ons project vind je haar in erfgoed, in natuur, kunst en spiritualiteit’, zegt Rob. ‘Dit voorjaar openen we een kunstkluis en een meerdaags pelgrimspad. Maar we kijken ook verder, dieper en hoger. We geven aandacht aan wat meestal in de schaduw staat, waarover men niet praat: mentaal welzijn. Het verhaal van deze vrouw gaat immers over kwetsbaarheid en pijn, over verbinding en helen, over innerlijke kracht, over anders zijn en isolement. In dit streekeigen, maar vergeten verhaal openen zich zonder meer kansen voor een nieuwe spirituele beleving in de huidige maatschappelijke context.’
Info: www.christinamirabilis.com