Het hele dorp wist het [boek]
Als Lenneke twaalf jaar is, wordt ze seksueel misbruikt door haar opa. Omdat het meisje er niet met haar familie over kan praten, probeert ze dat met de rest van het dorp. Ook met Rinke, die al langer weet dat er ‘iets’ met Lenneke is. En dat het hele dorp dat ook weet, vindt, of voelt. Terwijl opa, de dader, zijn leven weer oppakt na zijn veroordeling, wordt Lenneke door het dorp gemeden. Hoe kan dat?
Dat is de vraag waar Rinke Verkerk, inmiddels journalist bij De Correspondent, twintig jaar later wakker van ligt. Ze zoekt contact met Lenneke en reconstrueert haar verhaal. En dat van haar familie, haar omgeving en andere betrokkenen.
In Het hele dorp wist het laat Rinke zien dat er bij seksueel kindermisbruik altijd drie partijen zijn: de dader, het slachtoffer én de omstanders.
We kunnen de blijkbaar algemeen menselijke neiging om weg te kijken bij kindermisbruik doorbreken.
En dat is hard nodig, want in iedere klas zit gemiddeld één kind dat seksueel geweld heeft meegemaakt.
Het boek is een noodzakelijke aanvulling op het verhaal van het misbruik in de katholieke Kerk of elders, en de maatregelen die er getroffen worden door verantwoordelijken. Het opent de ogen voor de rol van omstanders, die meer kunnen doen dan ze spontaan denken.
- Ontdek de longread over dit verhaal op de website van De Correspondent.
- Bestel het boek Het hele dorp wist het van Rinke Verkerk (22 euro, 288 blz.). Ook beschikbaar als e-book en audioboek.