Jongeren tonen zondag vredesboodschap tijdens Gent-Wevelgem
Als zondag de renners in Gent-Wevelgem 43 km/uur aanhouden, passeren ze volgens het wedstrijdschema omstreeks 15.30 uur het Christmas Truce monument in Ploegsteert en hebben ze 193,5 kilometer in de benen. Of zij er oog voor zullen hebben, is niet vanzelfsprekend, maar de tv-camera’s hopelijk wel. Daar, in het veld naast het monument, hebben leerkrachten en leerlingen van het Vrij Instituut voor Secundair Onderwijs (VISO) in Mariakerke, vijf banners gelegd. „Op vier ervan staat een karikatuur van een renner,” zegt Bert Pede, godsdienstleerkracht en leerlingenbegeleider. "Het zijn ontwerpen van oud-leerling en professioneel karikaturist Marc De Roo. Boven de renners staat een belangrijke waarde: bij Remco Evenepoel is dat verzoening, bij Tim Merlier verbinding en bij Fabio Jakobsen vrijheid. Voor de vierde waarde, vrede, kozen we Frank Vandenbroucke want Ploegsteert, zijn woonplaats, blijft nog altijd Vdb-land. De renners zijn niet zomaar gekozen: Evenepoel is wereldkampioen, Merlier Belgisch kampioen en Jakobsen Europees kampioen. Frank Vandenbroucke gaven we een truitje in de kleuren van Oekraïne.”
Actie tijdens Covid-crisis
Het is niet de eerste keer dat Pede en zijn collega’s-godsdienstleerkrachten uitpakken met een spandoekenactie. In november 2020, in volle Covid-crisis, hingen ze aan de ingang van de school spandoeken om collega’s en leerlingen een hart onder de riem te steken. „Met de banneracties willen we de kwaliteiten van de school – we zijn een grafische school – tonen, en de eigenheid en de kwaliteiten van onze richting in de verf zetten.”
De banneractie zondag kadert in een verjaardag. „Al tien jaar gaan we met onze vijfdejaars BSO op tweedaagse studiereis naar Ieper en omstreken”, schetst Bert Pede de achtergrond. „We willen hen onderdompelen in herinneringseducatie. In dit geval over Wereldoorlog I, met de nadruk op de zaken die ook vandaag en in de toekomst belangrijk blijven: de noodzaak aan dialoog, openheid en tolerantie voor een zo goed mogelijke samenleving.”
De leerlingen zijn volgens de godsdienstleraar altijd lovend over de tweedaagse. „Onze klassen zijn alsmaar meer multicultureel. Die jongeren weten weinig over Wereldoorlog I en kunnen niet altijd de link naar vandaag leggen, al blijven die dingen met het conflict in Oekraïne actueel. Wat ze zien en meemaken op de studiereis, zoals de Last Post ‘s avonds, maakt indruk en verandert hun gevoelsleven. Voorafgaand krijgen ze zowel in de vakken Engels, Nederlands en maatschappelijke vorming als godsdienst les over Wereldoorlog I. Mochten we zondag in beeld komen, maakt het dat alles nog tastbaarder.”
„Samen zijn de vijf banners goed voor negen op zes meter”, rekent Pede. Vijf banners? „De vijfde vermeldt de school en ons VISO-logo, waarbij we de rode kring rond de O hebben vervangen door een krans met poppies.”
Hopelijk ook in de studio
Of, zo willen we nog weten, hij al contact had met VRT-sportjournalist en geboren Ieperling Karl Van Nieuwkerke om extra aandacht te vestigen op hun initiatief? „Recentelijk hebben we zowel hem, Tieneke Vandevelde die hem tijdens de wedstrijd informatie doorgeeft, als de organisator Flanders Classics aangeschreven”, lacht Bert Pede. „Alsnog zonder reactie. We willen de karikaturen ook inlijsten en hopen ze misschien in de studio met de commentatoren te loodsen, maar dat is allicht wishful thinking.”