Kardinaal Becciu krijgt 5 jaar en 6 maand gevangenisstraf
In 2021 werd een proces opgestart tegen tien mensen en vier bedrijven die betrokken waren bij fraude en wanbeheer van Vaticaanse fondsen. De opvallendste figuur onder hen was kardinaal Angelo Becciu, die jarenlang een vertrouweling van de paus was als plaatsvervangend hoofd Algemene Zaken van het staatssecretariaat van de Heilige Stoel en vanaf 2018 prefect van de Congregatie voor de Heiligverklaringen. In 2020 moest hij zijn ontslag aanbieden.
Na bijna 2,5 jaar – 86 zittingen, 600 uur in de rechtszaal – eindigde vandaag het megaproces. Tegen de kardinaal was een straf van 7 jaar en 3 maand gevraagd. Voor de meeste andere beschuldigden waren iets minder zware straffen gevraagd, voor andere waren straffen geëist tot 11 (zakenman Raffaele Mincione) en 13 jaar (zakenman en medewerker van het staatssecretariaat Fabrizio Tirabassi).
Kardinaal naar Vaticaanse gevangenis
Vanmorgen vond de laatste zitting plaats. Daarna trok het Tribunaal zich terug voor de beraadslaging. Om 16.15 uur las de president van het Vaticaanse Hof, Giuseppe Pignatone, het verdict voor. Kardinaal Becciu kreeg 5 jaar en 6 maand voor verduistering en ambtsmisbruik en omkoping, iets minder dus dan de gevraagde straf maar toch nog altijd een zwaar verdict.
Het is de eerste keer in de moderne geschiedenis dat een Burgerlijke Rechtbank van het Vaticaan een kardinaal veroordeelt.
Centraal in het dossier stond een investering van 350 miljoen euro in vastgoed in de Londense wijk Chelsea. Daar zou een voormalig pand van warenhuis Harrods worden verbouwd tot chique appartementen. Angelo Becciu was verantwoordelijk voor de aankoop, die het Vaticaan uiteindelijk 140 miljoen euro verlies opleverde.
Paus Franciscus maakte van in het begin van zijn pontificaat duidelijk dat de financiën van het Vaticaan gezuiverd en geprofessionaliseerd moesten worden. Daarbij ondervond hij bijzonder veel, en gewiekste, tegenstand. Met de desastreuze Londense deal ging de bal aan het rollen voor kardinaal Becciu. Onderzoek maakte daarnaast duidelijk dat hij een bedrag had vrijgemaakt van 575.000 euro voor zijn medewerkster Cecilia Marogna, om met zakendiners en luxeartikelen contacten te bevorderen om ontvoerde missionarissen in Afrika en het Midden-Oosten vrij te krijgen. Ook bezorgde hij 125.000 euro aan een fonds van Caritas Sardinië, waarvan zijn broer de leiding had.