Ook voor King Charles III speelt geloof belangrijke rol: 5 quotes
Een functionaris van het Vaticaan noemde Queen Elizabeth II de laatste christelijke monarch. Ze trad aan toen Europa nog homogeen christelijk was. King Charles III begint aan zijn opdracht in een totaal andere wereld. Toch speelt ook voor hem het geloof een belangrijke rol. Dat liet hij meteen bij zijn eerste speech als koning weten:
- QUOTE 1 – Onze waarden zijn constant gebleven en moeten dat ook blijven. Ook de rol en de plichten van de monarchie blijven bestaan, zoals de bijzondere relatie en verantwoordelijkheid van de vorst voor de Kerk van Engeland – de Kerk waarin mijn eigen geloof zo diep geworteld is.
Ook koningin Elizabeth was zich er al terdege van bewust dat ze een multiculturele samenleving leidde. De christelijke eenheid droeg ze een warm hart toe en ze bezocht meermaals het Vaticaan. In de praktijk zal er niet zo'n grote verschuiving zijn, vermoedt dan ook Diarmaid MacCulloch, hoogleraar kerkgeschiedenis aan de Universiteit van Oxford.
Verdediger van alle gelovigen
De kroning in Westminster Abbey wordt alvast een diep religieuze gebeurtenis. Onder een goudkleurig baldakijn wordt de nieuwe koning door de aartsbisschop van Canterbury gezalfd met heilige olie. Daarna zal hij een eed afleggen, waarin hij onder meer belooft op te komen voor de Kerk van Engeland als Defender of the Faith (verdediger van het geloof).
In 1994 veroorzaakte Charles grote ophef toen hij stelde dat hij die titel meer zag als ‘Defender of Faith’, verdediger van geloof in het algemeen.
Er ontstond speculatie over een eventuele wijziging van de titel als hij ooit de troon zou bestijgen. In een interview legde hij later uit dat dit niet zijn bedoeling was:
- QUOTE 2 – Ik zei toen dat ik liever gezien zou worden als 'Verdediger van geloof', omdat ik het belangrijk vind dat mensen met een ander geloof zich ook welkom en vrij voelen in ons land. Maar als ‘Verdediger van het Geloof’ kun je ook beschermer van geloof in het algemeen zijn, denk ik. Als anglicaanse kerk moeten we de vrije beoefening van alle godsdiensten in dit land te beschermen.
Tekst gaat verder onder het bewuste fragment uit een documentaire rond de toenmalige prins in 1994.
Charles’ eigen spirituele zoektocht
Ian Bradley, emeritus hoogleraar culturele en spirituele geschiedenis (Universiteit Saint Andrews) en auteur van God Save The Queen: The Spiritual Dimension of Monarchy zegt over de nieuwe koning: Charles deelt het geloof en de toewijding van zijn moeder, maar dan met een bijzondere gevoeligheid voor het oosters-orthodoxe christendom (het geloof van zijn grootmoeder Alice, ndr.).
Zo bezoekt hij geregeld een van de orthodoxe kloosters op de berg Athos in Griekenland.
Ook voor de islam en het jodendom toonde Charles in het verleden grote belangstelling, net als voor antieke religies uit Afrika en de Amazone, die hij leerde kennen tijdens zijn studie antropologie.
Langs al die overtuigingen legde de nieuwe koning een boeiende persoonlijke zoektocht af.
Een constante in die zoektocht is wel zijn ontgoocheling in de materialistische westerse samenleving die vaak leeg en betekenisloos overkomt.
Bij het begin van de islamitische vastenmaand zei Charles onlangs nog in een verklaring:
- QUOTE 3 – We kunnen allemaal iets leren van de geest van de Ramadan: vrijgevigheid, soberheid, dankbaarheid en saamhorigheid in het gebed, een grote troost voor velen in de wereld.
De vrijgevigheid van geest en de goedhartige gastvrijheid van moslims blijven mij verbazen. Ook in deze onzekere tijden zal uit de moslimgemeenschap in de periode van de ramadan weer enorm veel liefdadigheid voortkomen.
Ook leeft hij sterk vanuit het bewustzijn dat alles met elkaar verbonden is. In 1994 vertelde hij:
- QUOTE 4 – Ik bid elke avond. Het anglicaanse geloof voor mij een van de draden is die ons allemaal verbinden in één groot weefsel.
Koning met een hart voor de schepping
Al ruim vijftig jaar is Charles een belangrijk pleitbezorger voor natuurbehoud en bescherming van het klimaat. De Britse milieuactivist Tony Juniper, die een tijdlang adviseur was van Charles als prins, herinnert aan een toespraak van Charles’ vader Philip op een conferentie over milieuvervuiling in Straatsburg in 1970. Het is nu of nooit voor de aanpak van de vervuiling, klonk het. Tien dagen later waarschuwde de toen 22-jarige Charles op zijn beurt voor overbevolking, plastic afval, olievervuiling op zee en toenemende vervuiling door gassen die door eindeloze auto's en vliegtuigen worden uitgestoten.
Charles lobbyde als prins meermaals bij politici voor het milieubeleid dat hij in gedachten had.
Zo drong hij in 2005 bij de toenmalige premier Tony Blair aan op energie-efficiëntie en een streng emissiehandelssysteem. Daarbij ging het voor hem vooral om natuurbehoud, maar veel minder om de ontwikkeling van groene technologie, waarin hij blijkbaar minder geloofde.
Ook in zijn zorg om de schepping vindt Charles motivatie in zijn geloof en dat van andere religies. Het gaat hem daarbij vooral om verbondenheid als mensen en de solidariteit met de eerste slachtoffers van klimaatrampen.
In 2010 zei toenmalig prins Charles in een toespraak voor het Oxford Centre for Islamic Studies:
- QUOTE 5 – Voor zover ik weet, stellen de islam en de Koran dat er grenzen zijn aan de overvloed van de natuur. Dit zijn geen willekeurige grenzen, het zijn de grenzen die door God zijn opgelegd en als zodanig, is het moslims geboden deze niet te overschrijden. Wij delen deze planeet met de rest van de schepping om een zeer goede reden - en dat is dat wij niet alleen kunnen bestaan zonder het ingewikkeld uitgebalanceerde web van leven om ons heen. De islam heeft ons dit altijd geleerd en als we die les negeren, verzaken we aan ons contract met de schepping.
Bron: Climate Change News / Vatican News / The Guardian / El Jazeera