Uit de kunst (15): Jezus voor het klimaat
120 cm groot is deze Jezus, even groot als de oermens. De Oostendse kunstenaar William Sweetlove kaart met dit werk het klimaat- en drinkwaterprobleem aan. Hij maakte Cloned Jesus Christ with pet bottles al in 2013 en stelde het in 2015 tentoon aan de oevers van de Durme. Vandaag staat het opgesteld in het Museum van Moderne religieuze kunst in de basiliek van Koekelberg.
We zien Christus als visser, met petflessen op de rug en een zeeschildpad die hem drinkbaar water helpt zoeken. Dat laatste is namelijk een uitdijend, wereldwijd probleem waarop de kunstenaar de aandacht wil vestigen.
Ecologie en zorg voor het klimaat zijn voor Sweetlove al jaren een belangrijke inspiratiebron.
Als lid van de Cracking Art Group werkt hij met fossiele materialen die niet biologisch afbreekbaar zijn en zijn kunst vereeuwigen. De felle kleuren van zijn werk verwijzen naar de onheilspellende toekomst van een opwarmende aarde.
Cloned Jesus Christ with pet bottles verweeft ecologie en christelijke iconografie. In het woestijndecor van de Bijbel bleek water al van levensbelang en in de encycliek Laudato si roept ook de paus op tot zorg voor die fragiele natuur. Jezus als hoeder van het drinkwater sluit aan bij de ecologische bezorgdheid van de kunstenaar voor de toekomst van de mens en de wereld.
Ontdek meer kunstwerken van William Sweetlove op www.williamsweetlove.com