Het lege kruis is een komma - Koen Vlaeminck [standpunt]
Het kruisbeeld zag ik in mijn leven al ontelbare keren, veel vaker dan andere symbolen, beelden of logo’s. Ik zag ze thuis, op school, op bergtoppen tijdens wandeltochten, onderweg op kapelletjes en natuurlijk in de kerk. Bij mijn vormsel kreeg ik van mijn grootouders een kruisbeeld om rond mijn hals te hangen. Ik nagelde een kruisbeeld aan de muur in de kamers van mijn kinderen na onze verhuis. Ik zag het kruisbeeld zo vaak dat ik me dikwijls niet meer realiseerde waar het voor staat: ons christelijk geloof.
Vreemd eigenlijk, dat kruis als symbool.
Het is bijna aanstootgevend: een marteltuig om ons te herinneren aan wie ons tot voorbeeld was. De film The Passion of the Christ bracht dat genadeloos in beeld, met de nodige controverse als gevolg. Diezelfde ophef ontstond toen kunstenaar Paul Fryer Jezus afbeeldde in een elektrische stoel.
Zijn er dan geen sterkere alternatieven die Jezus meer krachtig en machtig afbeelden?
Die zijn er ongetwijfeld, maar het kruis is niet alleen een teken van persoonlijk lijden. Het herinnert ons ook aan Gods mede-lijden met ieder van ons en aan Zijn overwinning op de dood. Op de meeste kruisbeelden die je ziet, is geen gekruisigde te zien. Het kruis is leeg. De dood is overwonnen. Het is een symbool van hoop geworden, een belofte van eeuwig leven. Christus maakt van het kruis, van dood, onrechtvaardigheid en lijden geen punt meer, maar een komma.
“Zet meer komma’s dan punten. Er is meer licht dan je weet.” (Marinus van den Berg )
Zalig Pasen!
Reageren? Mail naar koen.vlaeminck@kerk.net