Leuvense Sint-Pieterskerk heeft nieuw tabernakel
Al enkele jaren vindt in de Sint-Pieterskerk in Leuven een grootscheepse restauratie plaats die nu bijna is afgerond. Van die omstandigheden heeft het kerkbestuur gebruik gemaakt om een nieuw meubilair voor het altaarpodium en een nieuw tabernakel te laten ontwerpen. De opdracht ging naar interieurarchitect Hay Verhey, die bovendien ook suisse (kerkwachter) is in de Sint-Pieterskerk. Het altaarmeubilair is al in de vroege zomer van 2018 geplaatst, nadat het nieuwe altaarpodium klaar was. Omdat de nieuw te bouwen noord- en zuidportalen nog niet af waren, liet het tabernakel nog wat op zich wachten. Het staat nu in het nieuwe noordportaal, waar ook de weekkapel is ondergebracht.
Heilig sacrament
In het tabernakel worden na de viering van de eucharistie de overgebleven hosties bewaard. Bij het tabernakel brandt een kaars of lamp als teken dat Christus in het sacrament aanwezig is. Een kerkgebouw is naar katholieke overtuiging altijd bewoond, want de verrezen Heer is aanwezig in het heilig sacrament dat bewaard wordt in het tabernakel.
Godslamp
Het tabernakel is in staal gemaakt en staat op een ronde sokkel met twee treden, legt interieurarchitect Hay Verhey uit. Het ondergedeelte bevat een kluis en vier kaarsenhouders met symboliek. In de glazen vitrine van het middengedeelte staat de monstrans of ciborie. In het bovengedeelte is kerkelijke symboliek verwerkt en dat wordt bekroond met de godslamp, die dag en nacht brandt en zo de aanwezigheid van Christus aangeeft.
Materialen
Hay Verhey: Het midden- en bovengedeelte van het tabernakel is vervaardigd uit een buitenschil in warm gewalste staalplaat, dat een warm zwart-blauwgrijze uitstraling heeft en waarin diverse kerkelijke symbolische tekeningen door middel van lasertechniek zijn uitgesneden. Die buitenschil staat op korte afstand van het hoofdvolume dat ook in staal gemaakt is. Dit hoofdvolume is verguld in goud waardoor de kerkelijke symbolen als reliëf naar voor komen.
Symboliek
Onderaan het tabernakel zijn vissen als symbool verwerkt die symbool staan voor Christus en het christendom, zegt Hay Verhey. De vis verwijst ook naar het Laatste Avondmaal en de eucharistie. De alfa en omega in twee van de kaarsenhouders symboliseren Gods almacht en staan ook voor het begin en het einde. De derde kaarsenhouder is voorzien van een driehoekig motief dat de Heilige Drie-eenheid symboliseert en in de laatste kaarsenhouder is de witte duif verwerkt die staat voor de Heilige Geest.
In het bovenste gedeelte staan de korenaren verwerkt als teken van brood, het Latijnse kruis als symbool van het kruis waaraan Christus stierf en ten slotte de druivenranken als teken van wijn.