Lourdesgrot in Olsene in ere hersteld
Na een grondige restauratie werd de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesgrot in Olsene opnieuw ingehuldigd tijdens een druk bijgewoonde ceremonie, voorafgegaan door een processie. De grot kreeg te lijden onder de tand des tijds en viel ten prooi aan begroeiing, erosie en loskomende stenen. „De gemeente nam haar verantwoordelijkheid en liet, na een grondige haalbaarheidsstudie, de grot restaureren in zijn oorspronkelijke staat door de firma Lapis Arte uit Oosterzele”, weet Paul Lapierre van de parochieploeg. „Als Zultenaars zijn we daar heel gelukkig mee. De grot behoort tot het erfgoed en is één van de oudste bouwwerken van onze gemeenschap. Het is ook een aantrekkingspool, zowel voor gelovigen als voor ongelovigen om tot rust te komen.”
Verering blijft leven
Het was de weduwe van ene Polydore Piers de Raveschoot die mensen uit de omgeving de kans wou geven om dicht bij huis Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen te vereren, nadat ze vaststelde hoe populair het bedevaartsoord in Lourdes werd. Het kruispunt van de weg Olsene-Machelen en de Kasteeldreef werd de uitverkoren plaats.
De grot, in de volksmond ‘Olsene Rotse’ genoemd, werd in 1876 plechtig ingewijd.
„Hoewel grotere bedevaarten en ander religieus erfgoed in Vlaanderen meer en meer verdwijnen, blijft de Mariaverering op plaatsen als deze grot nog steeds leven”, klinkt het in Olsene.
De inhuldiging in 1876 en het honderdjarige bestaan ervan in 1976 waren twee bijzonder feestelijke gebeurtenissen voor de inwoners van Olsene. Daar komt nu de herinhuldiging bij, waarbij de buurtbewoners de pracht van de grot opnieuw konden bewonderen. Onder een frisse lentezon trok allereerst een kleine processie door de straten van Olsene, waarna vicaris-generaal Joris Polfliet de grot inzegende. Na de Mariaviering, opgeluisterd door de harmonie ‘Voor Jong en Oud’ en het koor ‘Gaudate’, bood het gemeentebestuur een receptie aan. Opvallend veel jeugdige deelnemers tekenden present bij de herinzegening. Ze hingen blauwe linten op aan het hek rond de grot.
• Meer informatie over de grot en het kasteel op de website www.parochieinzulte.be.