Meest geliefde dame van ’t stad
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal blijft een belangrijke toeristische trekpleister
Vorig jaar bezochten welgeteld 279.358 toeristen de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen. Meer dan 55.000 van hen zijn inwoners van de provincie Antwerpen. Die mogen met steun van de provincie sinds enkele jaren gratis de kathedraal bezoeken en maken daar jaar na jaar gretig gebruik van. In die bezoekersaantallen werden de gelovigen die een viering bijwonen niet meegerekend.
„De voorbije legislatuur zetten we vanuit de provincie volop in op de restauratie van de kathedraal in al haar facetten”, zegt provinciaal gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA). „Daarbij was er ook oog voor de uitbreiding van de kathedraal, van een liturgische plek naar een multifunctionele ruimte waarin plaats is voor onder andere cultuurbeleving en gesprek. In 2018 zetten we daar voort op in.”
Dit jaar investeren kathedraal en provincie onder meer in een betere bezoekersdoorstroming en een gloednieuwe ontmoetingsruimte in de Sint-Janskapel. Zowel Luk Lemmens als Christiaan Devos, directeur van de kathedraal, verwachten dat die aanpak een positieve invloed zal hebben op de nu al tot tevredenheid stemmende bezoekersaantallen. Momenteel verwelkomt de kathedraal dagelijks 765 bezoekers.
„Voor de kathedraal wordt 2018 een bijzonder jaar”, vervolgt Christiaan Devos. „We kijken alvast uit naar het gerestaureerde Schyvenorgel dat opnieuw zal worden ingespeeld. Voorts is er de opening van onze Zondagsschool. Dat moet een ontmoetingsplek worden voor parochianen en een rustpunt voor bezoekers.”
Dat 2018 het Barokjaar is, levert de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal waarschijnlijk extra bezoekers op. Enkele van de mooiste en meest monumentale schilderijen van Pieter Paul Rubens (1577-1640) zijn er immers te bewonderen. De kruisoprichting en De kruisafneming zijn slechts twee van de meesterwerken die wereldwijde faam genieten.
Nog zo’n toeristische trekpleister is de tentoonstelling Reünie. Van Quinten Metsijs tot Peter Paul Rubens. Doordat de renovatie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) langer aansleept dan voorzien, wordt de expo verlengd. Acht altaarstukken uit de museumcollectie blijven zo langer hangen op de plaats waar ze oorspronkelijk voor werden gemaakt. Volgens de planning zouden de stukken in november 2017 terugkeren naar het KMSKA. U kan ze nu nog tot 31 december in de kathedraal bewonderen. (fc)