Onze 5 tv-tips voor komende week (vanaf 27/3/22)
Lale Gül als atheïste
GESPREK • Het leven van Lale Gül veranderde ingrijpend, nadat haar boek Ik ga leven uitkwam. Lale groeide op in een streng islamitisch gezin dat ze ontvluchtte na deze publicatie. Daarover voelt ze nu vooral opluchting. Ze vertelt over haar jeugd waarin ze naar de Koranschool ging en ze na haar eerste menstruatie een hoofddoek moest dragen. Daar zag ze erg tegenop: bij zonde dreigde voortaan de hel. Ook praat Lale over haar jarenlange dubbelleven, waarin ze ‘een leugenmachine’ was. De islam verlaten zag ze nog niet als optie. Nu noemt ze zich atheïst, maar vindt dat eigenlijk niks: het atheïsme is kaal en stelt niets in het vooruitzicht na de dood.
• Adieu God?, zondag 27 maart 2022, 7u01-7u30, NPO2
Eucharistieviering vanuit Herk-de-Stad
H. MIS • De eucharistieviering op de 4de zondag in de veertigdagentijd, 27 maart 2022, om 10 uur op Canvas en Radio 1, komt vanuit de Sint-Martinuskerk in Herk-de-Stad. Het thema van de viering: God is barmhartig.Voorganger is pastoor-moderator August Coppejans. Diaken Stefan Munters assisteert. Het Sint-Martinuskoor, o.l.v. Hugo Adams, verzorgt de zang. Organist is Yves Vrijens. Opgelet: deze week wel degelijk op Canvas en niet op één.
• Eucharistieviering, zondag 27 maart 2022, 10u00-11u00, Canvas
Tussen goed en kwaad
DOCU • Duizenden gearresteerde NSB’ers en andere van collaboratie verdachte Nederlanders werden direct na de bevrijding gevangengezet in Kamp Westerbork. Daar zaten nog honderden Joden vast, waarvan een aantal (naast de geringe manschappen van het Militair Gezag) werd aangewezen als bewakers. Aan de hand van interviews met voormalige Joodse en NSB-gevangenen, nabestaanden en deskundigen onderzoeken interviewer Frénk van der Linden en regisseur Eric Blom de scheidslijn tussen goed en kwaad in het Westerbork van lente/zomer '45.
• Oorlog in Westerbork, maandag 28 maart 2022, 20u26-21u30, NPO2
Vrouwelijke pioniers
DOCU • Het verhaal van de eerste vrouwelijke pioniers van de elektronische muziek. In een muzikaal tijdperk dat grotendeels gedomineerd werd door mannen, is deze documentaire een vreugdevolle ode aan vrouwelijke baanbrekers. Nieuwe technologieën verruimden de mogelijkheden en veranderden voor altijd de manier van muziek schrijven en produceren. Een fascinerende blik op de niet zo gekende en toch baanbrekende invloed van visionaire artiesten als Clara Rockmore, Daphne Oram, Bebe Barron, Pauline Oliveros, Delia Derbyshire, Maryanne Amacher, Eliane Radigue, Suzanne Ciani en Laurie Spiegel.
• Sisters with transistors, donderdag 31 maart 2022, 22u55-0u20, Canvas
Oscar-winnaar en Psalm 22
FILM • Zondagavond (maandagmorgen onze tijd) worden de Oscars uitgereikt. The power of the dog is daarbij in 12 categorieën genomineerd en zou wel eens de grote winnaar kunnen worden. De film gaat over Phil en George Burbank, twee rijke broers uit Montana. Phil is briljant en wreed, terwijl George zachtaardig is. Samen zijn ze de eigenaren van de grootste ranch in de vallei. Wanneer George in het geheim trouwt met de lokale weduwe Rose, begint een boze Phil een meedogenloze oorlog om haar kapot te maken. De titel van de film, die op het eind wordt verklaard, verwijst naar een fragment uit Psalm 22: Bevrijd mijn ziel van het zwaard, mijn leven uit de greep van die honden. Bekijk hieronder de trailer van de film.
• The power of the dog is momenteel te zien op Netflix