Eigen kijk
Pater Pio: de mens, de heilige, de film
Wat moet je weten over pater Pio?
- Geboren in Pietrelcino in 1887, een dorp tussen Napels en Foggia, in een arm boerengezin. Zijn ouders waren vrome mensen, die hem noemden naar Franciscus van Assisi. Op zijn 15de trad hij in bij de kapucijnen. Francesco Forgione neemt de naam Pio aan.
- De jonge kapucijn heeft ernstige gezondheidsproblemen. Jarenlang beschrijft hij mystieke ervaringen in brieven aan zijn geestelijk begeleider. Zijn broeders houden hem echter voor een mislukte kloosterling. Uiteindelijk wordt hij naar San Giovanni Rotondo gestuurd. Het klooster in de bergen doet zijn gezondheid goed. Zijn faam van heiligheid groeit.
- 20 september 1918 is een belangrijke datum voor pater Pio: tijdens zijn gebed verschijnen gaten in zijn handen, voeten en borst – de stigmata van Christus. Voor Pio zelf was het een genade om door zijn eigen lijden veel mensen te kunnen redden. 50 jaar later zal hij deze gebeurtenis vieren met een eucharistie, en drie dagen later overlijden.
- Niet iedereen hecht meteen geloof aan deze tekenen. Het Heilig Officie, de hoogste kerkelijke rechtbank, zal hem meermaals veroordelen. De generaal-overste van de kapucijnen moet Pio beperkingen opleggen, speciaal in zijn contacten met de buitenwereld. Toch blijven de mensen komen. Ze herkennen zich nu nog meer in Pio’s lijden en putten hoop uit zijn lijdzaamheid.
- In 1939 blijkt de nieuwe paus, Pius XII, een groot bewonderaar van pater Pio. Hij noemt hem de redding van Italië. Maar dat betekent niet het einde van de veroordelingen. Een Poolse priesterstudent in Rome met de naam Karol Wojtyla bezoekt de pater in 1948. Die ontmoeting maakt indruk, want 15 jaar later schrijft Wojtyla pater Pio aan met een verzoek te bidden voor een zieke moeder. De wonderbaarlijke genezing zal later van belang blijken in de heiligverklaring, die dezelfde Wojtyla, nu paus Joannes Paulus II in 2002 zal uitspreken.
- In de jaren 40 is zijn faam al zo wijd verspreid, dat tot in de Verenigde Staten wonderen aan hem worden toegeschreven, zoals bilocatie (op twee plaatsen tegelijk kunnen zijn). Pater Pio blijkt te verschijnen aan het front (hij opent de parachute van een Amerikaanse soldaat in Japan), in een ziekenhuis, een slaapkamer en dies meer.
- Onder Paulus VI worden pas in 1968 alle beperkingen tegen pater Pio opgeheven.
Pater Pio als heilige
- Na zijn dood wordt pater Pio populairder dan ooit. Van Europa tot Amerika ontstaan gebedsgroepen. Zijn lichaam ligt permanent opgebaard in San Giovanni Rotondo, nog altijd een belangrijke bedevaartplek.
- De heilige wordt vooral gewaardeerd vanwege zijn nederigheid en als spirituele gids.
De film met Shia LaBeouf
- De Amerikaanse regisseur met Italiaanse roots Abel Ferrara (°1951) is gekend van gewelddadige blockbusters als Bad Lieutenant. Met Padre Pio maakte hij in 2022 een spirituele film, al ligt de duivel nog altijd op de loer.
- De film behandelt alleen de beginjaren van pater Pio als parochiepriester in San Giovanni Rotondo. Hij komt toe in dit Zuid-Italiaanse dorp op een politiek onrustig moment. De socialisten hebben de verkiezingen gewonnen, maar de elite weigert toe te geven. De katholieke kerk staat grotendeels aan de kant van de oude machthebbers. Pater Pio lijkt in dat strijdgewoel vooral te lijden aan het leed rondom hem. Zijn stigmata lijken hem te identificeren met het volk, dat hem in toenemende mate zal adoreren.
- Hoofdrolspeler Shia LaBeouf is naar eigen zeggen door de inleving in deze rol tot bekering gekomen. Hij verbleef vier maanden in een klooster en verdiepte zich in de spiritualiteit van de heilige. Hij weigerde de rol te spelen met een Italiaans accent, omdat hij die zo persoonlijk aanvoelde dat hij geen masker wilde opzetten.
De film Padre Pio kan je huren of kopen op Apple TV.