Primeur: opleiding 'lokale geloofsgemeenschappen' aan hogeschool
De opleiding professionalisering van lokale geloofsgemeenschappen komt er als gevolg van het erkenningsdecreet uit 2021, dat strenge voorwaarden stelde maar ook ondersteuning beloofde. (In juli 2023 vernietigde het Grondwettelijk Hof de bepaling dat erediensten niet gefinancierd mogen worden vanuit het buitenland. Die bepaling moet preciezer geformuleerd worden, klonk het. Het decreet wordt nu opnieuw bestudeerd.)
Toch is de opleiding er niet enkel voor de islam of andere erkenningzoekende lokale geloofsgemeenschappen. Anders dan de opleiding Islamitische theologie en godsdienstwetenschappen aan de KU Leuven, is de nieuwe opleiding aan Thomas More gericht op alle erediensten en is ze een stuk laagdrempeliger.
Ook vrijwilligers in parochieploegen kunnen er veel aan hebben.
Opleidingscoördinator Sofian El Bouazati: ‘Het is een praktijkgerichte opleiding, samengesteld met feedback van de representatieve organen van de erediensten. Op hun voorstel werden de meeste studiepunten toegekend aan de vakken Juridische kaders en Financieel en administratief beheer. Er verandert op die vlakken weleens wat, dus meeblijven is niet altijd vanzelfsprekend.’
Een andere verplichte module is Communicatie- en sociale mediabeleid. Ook zullen de cursisten een interreligieus project moeten opzetten, met medecursisten of in hun eigen buurt. De keuzemodule Management leert de cursisten dan weer omgaan met conflicten en leiding geven. Een andere interessante keuzemodule is Sociale kaart en hulpverlening. De meeste vakken worden gegeven door docenten van Thomas More.
De opbouw van het postgraduaat bestaat uit 2 fases:
- Hier staan twee blokken centraal; enerzijds de basis juridische kaders en anderzijds administratief en financieel beheer. Je ontwikkelt niet alleen sterkere administratieve en financiële skills, maar je krijgt ook de mogelijkheid om te leren hoe je een team moet aansturen als manager.
- Je duikt in de wereld van marketing en sociale media om in verbinding te blijven met leden van je geloofsgemeenschap. Daarnaast krijg je de do’s en don’ts mee omtrent zakelijk communiceren en krijg je zicht op de sociale kaart zodat je gepast kan doorverwijzen als een hulpvraag tot bij jouw eredienst komt. Tot slot werk je een interreligieus project uit in samenwerking met je medestudenten.
‘De inschrijvingen lopen nog volop maar we zijn er zeker van dat we een mooie mix zullen hebben van cursisten’, zegt Bouazati. ‘De bedoeling is om een interreligieuze groep samen te stellen van mensen die een engagement opnemen in hun lokale geloofsgemeenschap.’
Met het oog op die evenwichtige samenstelling worden er kennismakingsgesprekken georganiseerd voor al wie zich inschrijft.
Info en inschrijving postgraduaat Lokale geloofsgemeenschappen aan Thomas More.