De revolutie begint bij een minderheid
Een kwart volstaat om verandering te ontketenen, klinkt het bij Broederlijk Delen
Een minderheid van 25 procent volstaat om de samenleving te heroriënteren. Dat is alleszins het uitgangspunt van de vastencampagne van Broederlijk Delen dit jaar, die ons huidige economische groeimodel in vraag stelt en zelfs aan het wankelen moet brengen ten gunste van duurzame alternatieven. „We moeten het systeem ten gronde veranderen”, zegt woordvoerder Karel Ceule. „Ongebreidelde economische groei pleegt roofbouw op de planeet, haar grondstoffen en haar bewoners, niet het minst de meest kwetsbare. Daarom pleiten we voor een andere economie waarin het welzijn van alle mensen centraal staat en die de ecologische beperkingen van de planeet respecteert, onder de slogan Delen doet goed. Ook met het Zuiden.”
Die slogan is niet nieuw en Broederlijk Delen beweert ook niet het tegendeel. Wel klinkt de toon van de campagne dit jaar opvallend activistisch, met een heldere boodschap voor de beleidsmakers in onze samenleving. Broederlijk Delen stelde een manifest op en trekt ermee naar onze volksvertegenwoordigers. „Dat is meer dan ooit nodig. De urgentie is groter als gevolg van de klimaatcrisis en de toenemende ongelijkheid”, zegt beleidsmedewerker Katelijne Suetens. „We dragen echter geen boodschap van pessimisme uit. De kritieke toestand waarin we ons bevinden, is niet de schuld van individuen. Wel is het de uitdaging om daar nu iets aan te doen. Dat is een uitgesproken positieve boodschap. Het is een aanmoediging en een politiek signaal om de systeemverandering te omarmen.”
Hoe doe je dat dan, die systeemverandering omarmen? Dat het niet altijd om grootschalige acties van vooruitziende revolutionairen hoeft te gaan, bewijzen de campagnefiguren in drie partnerlanden van Broederlijk Delen. Zo maken we kennis met Theatre Day Productions, een organisatie die de stem van de jongeren in de Gazastrook wil laten horen, over [node:field_streamers:0] de grenzen heen. De organisatie streeft ernaar elk kind in Palestina minstens een keer per jaar in contact te brengen met toneel. „Het gaat om kinderen die opgroeien in een openluchtgevangenis. Niet alleen door de haast uitzichtloze situatie in de Gazastrook, maar ook door het conservatieve en onderdrukkende regime”, zegt Suetens. „Vraag je die kinderen welke thema’s aan bod moeten komen in de toneelworkshops die ze volgen, dan gaat het niet over de Israëlische bezetting. Veeleer hebben ze het over huiselijk geweld, vrijheid, hun stem verheffen in een conservatieve, patriarchale samenleving. Ze gaan in dialoog met het publiek, waarin meestal ook hun ouders zitten. Zo dient toneel niet enkel ter ontspanning en om de trauma’s van de Gazastrook te verwerken, maar ook als motor van maatschappelijke verandering. Die jongeren geven niet toe aan wanhoop, maar leren opkomen voor zichzelf en invloed uit te oefenen. Dat is systeemverandering.”
Behalve voor Theatre Day Productions in Palestina heeft Broederlijk Delen ook aandacht voor Senegalese jongeren die dankzij een opleiding agro-ecologie het gebruik van duurzame landbouwmethodes promoten en twee Colombiaanse tieners die hun gemeenschap trachten te beschermen tegen een grootschalig mijnbouwproject in hun streek. „Drie volstrekt verschillende projecten, die echter goed aantonen hoe actie ondernemen een verschil kan maken”, zegt Suetens. „Wij kunnen een voorbeeld nemen aan het Zuiden. De herverdeling moet beginnen bij ons, in het Westen, en dat kan door actie te ondernemen. Zit niet stil, maar word een activator. Geef het goede voorbeeld door bij te dragen aan duurzaamheid. De systeemverandering kunnen we tot stand brengen dankzij eenvoudige gebaren, zoals het gebruik van deelautoplatformen en uitwisselingsplatformen voor pakweg gereedschap. Het is meer dan ooit nodig.”
Meer op www.broederlijkdelen.be.