Robert Schuman, de ‘eerbiedwaardige’ grondlegger van Europa
‘Eerbiedwaardig’ is het voorstadium van een mogelijke zalig- en zelfs heiligverklaring. De Franse politicus Robert Schuman (1886-1963) was dan ook meer dan een devoot christen. Als rechtenstudent richtte hij mee Unitas op, een internationale sociaal geëngageerde katholieke studentenorganisatie.
Het christendom was in zijn leven een constante voedingsbodem.
Meer zelfs: toen zijn moeder overleed – Schuman was pas 25 – maakte hij een geestelijke crisis door en overwoog hij in te treden in een klooster. Een vriend overtuigde hem ervan dat hij als leek meer zal kunnen verwezenlijken: ‘Blijf leek, want je zal je meer kunnen toeleggen op het verwezenlijken van goede dingen. Naar mijn mening zullen de heiligen van de toekomst heiligen in kostuum (‘en veston’, nvdr) zijn.’
Profetische woorden, die Schuman ter harte zou nemen.
Vader van Europa
Als na de Eerste Wereldoorlog de politicus in Schuman ontwaakt, begint een politiek traject dat begint als vertegenwoordiger van Lotharingen, en eindigt als een van de vaders van de Europese Unie.
Opvallend detail: de prachtige Benedictijnerabdij van Maria Laach, ten zuiden van Bonn in de Duitse Eifelregio, zou meermaals het decor zijn van belangrijke ontmoetingen. De eerste keer al in 1913, als Schuman er op retraite gaat en er met de toekomstige Duitse kanselier Heinrich Bruening van gedachten wisselt.
Jaren later zou Schuman schrijven dat het daar was, in de abdij van Maria Laach, dat de echte zaadjes van de Europese Unie werden geplant.
Het klooster zal veertig jaar later ook een tussenstop zijn als Schuman, Adenauer én de Italiaan Alcide de Gasperi in april 1951 onderweg zijn naar Parijs. Samen met de drie Benelux-landen gaan ze er het Verdrag van Parijs ondertekenen, die de oprichting van de EGKS, de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal inhoudt. Die EGKS wordt gezien als de rechtstreeks voorlopig van de Europese Gemeenschap.
Een wonder?
Wil Schuman zalig en later zelfs heilig worden verklaard, dan moet een wonder aan hem worden toegeschreven. Daartoe worden nu bidprentjes gemaakt, onder meer te krijgen via het bisdom van Metz en in de laatste woning van Robert Schuman in het Noord-Franse plaatsje Scy-Chazelles, nu een museum.
• Lees het volledige portret in ons magazine OH GOD! 3