Op stap in Brussel met onze Kerknet-tips
Je hoeft geen ketje te zijn om te genieten van onze hoofdstad Brussel. Een frietje eten op de Grote Markt of het Atomium ontdekken zijn absolute musts. Wij schotelen je graag vijf highlights voor met een religieus kantje.
Brussel in het kort
- plaats: hoofdstad van België
- aantal inwoners: 180.000 (1,2 miljoen in het hele Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
- oppervlakte: 32,61 km²
#1 Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal
Bovenop de Treurenberg prijkt de Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal. Het gebouw is een mix van stijlen: doordat de bouw bijna driehonderd jaar in beslag nam, zie je romaanse, gotische en zelfs barokke invloeden. De spitsloze torens werden opgericht door Filips de Goede, een van de grootste Bourgondische hertogen uit onze geschiedenis. In een van die torens huist trouwens een slechtvalk. Vanop het voorplein kan je het valkennest observeren via een camera.
In de Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal vonden heel wat historische gebeurtenissen plaats: de aartshertogen Albrecht en Isabella deden er hun intrede in 1599, paus Johannes Paulus II kwam er op bezoek in 1995 en de kerk is de vaste stek van ons koningshuis voor huwelijken en uitvaartdiensten.
Tip: sinds december 2021 kan je de Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal ook virtueel bezoeken.
#2 De ondergrondse begraafplaats van Laken
De begraafplaats van Laken lijkt op het eerste gezicht op zoveel andere oude begraafplaatsen, ware het niet dat er een uniek deel onder de grond zit. Toen de begraafplaats in de negentiende eeuw met plaatsgebrek begon te kampen, besliste Emile Bockstael, toen de schepen van Openbare Werken, om onder de grond te duiken met de overledenen. Hij bedacht een grafgalerij naar Zuid-Europees voorbeeld, een oplossing waarbij veel meer mensen op beperkte ruimte begraven konden worden. De graven in de 300 meter lange galerijen hebben allemaal eeuwige concessies.
In 2017 gingen de grafgalerijen opnieuw open na een lange restauratie. Je ze elke dag vrij bezoeken van 8.30u tot 16.00u.
In het nieuwste nummer van OH GOD! brachten we een fotospecial over de ondergrondse begraafplaats van Laken. Je kan het magazine OH GOD! nog altijd bestellen en steunt er Kerknet mee.
#3 Onze-Lieve-Vrouw-ten-Zavelkerk
De fraaie, gotische Onze-Lieve-Vrouw-ten-Zavelkerk dankt haar stichting aan de godsvruchtige Beatrijs Soetkens die in 1348 een stem hoorde. Die droeg haar op om een Mariabeeld te gaan stelen in een kerk in Antwerpen. Sindsdien gaat er elk jaar een grote processie uit waarbij kruisboogschutters het beeld ornd de kerk dragen, de voorloper van de Brusselse Ommegang. De kerk mist een toren, maar het interieur doet je dat snel vergeten. Bewonder het prachtige koor met haar fijne zuilen en prachtige glas-in-loodramen of vergaap je aan de barokke preekstoel met de vier evangelisten.
#4 Old Masters Museum
Rogier van der Weyden, Hans Memling en Jheronimus Bosch kijken je recht in de ogen in het Old Masters Museum in Brussel. Je ontdekt er 2000 (vooral schilder)werken uit de periode van de 15de tot de 18de eeuw.
Enkele hoogtepunten uit de religieuze kunst die hier hangen:
- Pietà van Rogier van der Weyden
- De geboorte van Christus van Jheronimus Bosch
- De aanbidding der wijzen van Pieter Bruegel de Oude
- Maria met kind van Quinten Massys
#5 Nationale Basiliek van het Heilig Hart
Iets buiten het centrum van Brussel ligt de Nationale Basiliek van het Heilig Hart ofte de Basiliek van Koekelberg. Alleen al om haar omvang moet je het gebouw bezoeken, ze is de vijfde grootste basiliek ter wereld. Laat je binnen verbazen door de zachte aanblik van de terracotta tegels die architect Albert Van Huffel voorzag.
In de koepel op 25 meter hoogte zit het ronde Museum van Moderne Religieuze Kunst. Nog een stukje hoger kan je het panorama bezoeken en 360° over Brussel uitkijken.
Praktische informatie
Je vindt alle informatie over bezoekuren, toegankelijkheid of rondleidingen bij Visit Brussels.