Streepje kerk in de woonkamer
Bart Buyens organiseert tweede adventskranszegening in Antwerpse kathedraal
Tijdens de hoogmis van 10 uur op de eerst zondag van de advent (3 december) worden in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen adventskransen gezegend. Het initiatief vindt dit jaar voor de tweede keer plaats, na het grote succes van vorig jaar. Mensen kunnen een eigen adventskrans meebrengen of een krans bestellen en na afloop van de viering een gezegend exemplaar mee naar huis nemen. „Op die manier halen mensen een streepje kerk in huis”, zegt initiatiefnemer Bart Buyens.
Het idee van de adventskranszegening kwam er na Buyens’ verblijf in het buitenland. Als student ingenieurswetenschappen volgde hij stage in een bedrijf in Duitsland. „Daardoor woonde ik enkele maanden in München”, legt Bart Buyens uit. „Het viel me op dat de adventsperiode daar nog echt gevierd wordt. Elke parochie in de buurt organiseerde een adventskranszegening. Ik knutselde zelf eentje in elkaar en liet de krans zegenen. Dat was een bijzondere ervaring waardoor ik, kaars per kaars, naar Kerstmis toeleefde.”
Na zijn verblijf in Duitsland verhuisde Buyens naar Antwerpen. Daar werd hij actief als lector in de Antwerpse kathedraal. „Toen de adventsperiode aanbrak, haalde ik mijn krans van onder het stof en nodigde ik onze pastoor bij me thuis uit”, zegt Bart Buyens. „Allereerst om elkaar beter te leren kennen, maar ook om mijn krans opnieuw te laten zegenen.”
Later lanceerde Buyens het idee van de zegening in de Broederschap van het Heilig Sacrament. „Zoals de pastoor en ik het thuis deden, zo wilden we het ook in de kathedraal organiseren voor anderen”, legt hij uit. „Op die manier wordt de adventskrans in huis een plaats van persoonlijk gebed en bezinning, een vorm van huisliturgie.”
Met de financiële steun van de broederschap kocht Buyens online zowat elke adventskrans in België en Nederland. „Bij de organisatie van de zegening stuitte ik meteen op een probleem”, zegt Buyens. „Je vindt in Vlaanderen maar moeilijk fraaie adventskransen. Laat staan dat je ergens onderdelen vindt om er zelf een te maken, zoals in Duitsland het geval is.”
Ondanks het gebrekkige aanbod werd de eerste editie meteen een succes. Vier gezinnen brachten een eigen krans mee. Andere aanwezigen kochten een van de vijftig kransen die Buyens aanbood. Nog andere gingen met lege handen naar huis. „Ik besefte dat als ik in de kathedraal een zegening wilde organiseren ik wel zelf kransen moest aanbieden”, zegt Buyens. „Dit jaar gaan we voor honderd kransen.”
Buyens is ervan overtuigd dat een adventskrans een laagdrempelig karakter heeft. „Een krans is geen opvallend element in de huiskamer”, legt hij uit. „In tegenstelling tot een kruisbeeld kan een krans als een louter decoratief object worden beschouwd. Ook voor mensen die in het dagelijkse leven misschien wat minder bezig zijn met hun geloof kan zo’n krans zijn nut hebben. Bij elke blik die je erop werpt, word je even herinnerd aan de geboorte van Jezus en vergeet je even de drukte die de kerstperiode met zich meebrengt. Bovendien is een adventskrans een echte conversatiestarter. Het valt mensen meteen op dat er een symbolische betekenis schuilt in de krans en de kaarsen. Dat leidde bij mijn ouders thuis tot openhartige gesprekken.”
De adventskrans fascineerde Buyens al als kind. „In de basisschool staken we elke adventsmaandag de volgende kaars aan en zongen we samen”, zegt hij. „Als tiener verloor ik mijn geloof uit het oog, maar vanuit een interesse in geschiedenis stapte ik als jongvolwassenen opnieuw een kerk binnen. Dankzij een pinksterviering in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de woorden van mgr. Johan Bonny besefte ik dat er ook inhoudelijk gevierd wordt. Ik ging me steeds meer verdiepen in het geloof en de liturgie. Aanvankelijk genoot ik van de anonimiteit, nu beleef ik het parochiegevoel van de grootstad Antwerpen.”
De adventskranszegening vindt plaats op 3 december om 10 uur in de kathedraal van Antwerpen (Groenplaats 21). Meer info via buyens.bart@gmail.com.