Tientallen jaren parochiebladen digitaal te raadplegen
Een lange geschiedenis
De wortels van het huidige Kerk en Leven gaan ver terug. Het parochieblad ontstond in 1953 vanuit verschillende individuele bladen van religieuzen en pastoors die al bestonden sinds het begin van de jaren 1900. Het gecentraliseerde blad Kerk en Leven bracht voortaan nationaal, regionaal en lokaal nieuws. Dat werd toen uitgegeven door het Studiecentrum voor zielzorg en predicatie van de dominicanen.
Van papier naar digitaal
Met 1.660 parochies in Vlaanderen en Brussel zijn er heel veel lokale, papieren parochiebladen die bij KADOC van KULeuven bewaard worden in een zeer volledige collectie. Een deel daarvan werd in 2013 al gedigitaliseerd, met name de nationale en regionale informatie en de pioniersuitgaven. Een aantal lokale bladen dreigden vervolgens verloren te gaan, omdat er heel wat fusies, opheffingen en verhuizingen bezig waren van parochies. Daarop sloegen vrijwilligers de handen in elkaar om al die bladen op te sporen, te digitaliseren en virtueel samen te brengen. Ze zijn volledig doorzoekbaar of te doorbladeren via Limo.
Bron voor menig onderzoek
Waarom is dat digitaliseren van oude kranten zo relevant? In al die parochiepagina's vind je een schat aan informatie. Mensen die bezig zijn met genealogisch onderzoek bijvoorbeeld of lokale geschiedschrijving. Er staan aankondigingen in van huwelijken, doopsels, begrafenissen en verhalen over markante figuren. Je vindt er overzichten van evenementen in de parochie en het verenigingsleven. Zelfs de Koningskwestie, Expo ’58, de taalkwestie of de Anjerrevolutie komen aan bod. En voor wie geïnteresseerd is in oude advertenties of stripverhalen zijn de gedigitaliseerde kranten goud waard. Zo ben je in de editie van 6 november 1955 opnieuw getuige van de geboorte van stripfiguur Jommeke (zie onderaan deze bladzijde).
Doorzoek nationale en diocesane pagina's in parochiebladen via Limo