VN-uitgave ‘Geloof voor de Aarde’: religies in actie voor planeet
De vele religies op de wereld delen, over hun verschillen heen, de overtuiging dat de aarde moet worden beschermd tegen groeiende ecologische bedreigingen. Het Milieuprogramma van de Verenigde Naties en het Parlement van de Wereldgodsdiensten roepen samen op tot actie in Faith for Earth: A Call to Action.
Op 57 pagina’s krijg je een inspirerende quotes over zorg voor de schepping uit 12 godsdiensten en teksten over hun acties om haar te beschermen. Die gelovige perspectieven worden dan weer gekoppeld aan wetenschappelijke verklaringen voor de vele crises die het leven op de planeet bedreigen.
Een eerste versie van het boek werd gepubliceerd in 2000 onder de titel Earth and Faith. Intussen onderging de planeet diepgaande en snelle veranderingen, lezen we in het voorwoord. Denk maar aan klimaatverandering, het versneld uitsterven van soorten, het ineenstorten van ecosystemen en het verdiepen van menselijk leed.
Nu komt het aan op morele keuzes, schrijft David Hales, voorzitter van de klimaatactie voor het Parlement van de Wereldreligies, in een inleiding. We zien een golf van gelovig geïnspireerde actie overal ter wereld.
De wereldwijde actie van religies voor de natuur toont zowel verschillen in hun omgang met de natuur als hun eensgezindheid over onderliggende waarden.
Het boek citeert onder meer paus Franciscus, oecumenisch patriarch Bartholomeüs van Constantinopel, Mohandas Gandhi en rabbijn Arthur Waskow. Er worden passages uit het de Bijbel geciteerd, naast fragmenten uit de Hadith (commentaar op de Koran), Navajo-gezangen en de teksten van het Jainisme. Die uiteenlopende gebeden, hymnen en teksten tonen dat religies vaak dezelfde taal gebruiken bij het beschrijven van de wereld.
- O, Moeder Aarde! U bent de wereld voor ons en wij zijn uw kinderen • Hindoeïstische hymne
- De hemel is mijn vader en de aarde mijn moeder en zelfs zo'n klein wezen als ik vind een intieme plaats in hun midden • Neoconfuciaanse filosoof Chang Tsai, 11de eeuw
Religies zijn het onder meer hierover roerend eens:
- de overtuiging dat de wereld er niet enkel is om menselijke behoeften te dienen. Andere wezens hebben evenzeer een morele betekenis.
- een gevoel van dankbaarheid voor de natuur, waarvan mensen afhankelijk zijn
- de veroordeling van hebzucht en vernietiging tegenover lof voor terughoudendheid en bescherming van de natuur
Tekst gaat verder onder de foto's.
Rol van bomen in religies
Het valt op dat religies veel betekenis hechten aan bomen. Zo zijn veel Shinto-heiligdommen te vinden in bossen, die vervolgens als heilig worden beschouwd, wat leidt tot het behoud van de ecosystemen en het vergroten van het milieubewustzijn.
In november 2019 vierden Sikhs de 550ste verjaardag van Guru Nanak door het planten van 1 miljoen bomen. Katholieke bisdommen en groepen in Afrika hebben ook de nadruk gelegd op het planten van bomen. En het Interfaith Rainforest Initiative is vandaag de dag een wereldwijde inspanning om een einde te maken aan de tropische ontbossing.
Gebedshuizen vergroenen
Het boek belicht ook maatregelen die religieuze gemeenschappen nemen om hun eigen handelen te vergroenen. Zo gaven 500 rabbijnen en joodse leiders Elijah's Covenant uit, een brief waarin wordt opgeroepen tot actie tegen klimaatverandering en steun voor klimaatvluchtelingen.
Onder moslims wint dan weer de praktijk van de Groene Ramadan aan populariteit: voedseloverschotten van Iftarmaaltijden worden geschonken aan mensen in nood, de maaltijden zelf zijn meer plantaardig en er worden minder wegwerpproducten gebruikt. Vorig jaar heeft de Fiqh Raad van Noord-Amerika, die de moslims op het continent begeleidt, islamitische investeringsfirma's opgeroepen portefeuilles te ontwikkelen die investeren in schone energie.
Volgens cijfers van de VN kunnen kerken en gebedshuizen helpen het energieverbruik wereldwijd drastisch te verminderen. Momenteel zouden de ruim 100 miljoen gebedshuizen verantwoordelijk zijn voor ruwweg 30% van de broeikasgasemissies.
Bron: NCR
Download het boek Faith for Earth: A Call for Action (Engels).