Christendom verdwijnt uit Aleppo
Voor de burgeroorlog leefden er in Aleppo naar schatting 150.000 christenen. Vandaag zijn er dat nauwelijks nog 30.000. Ook uit de rest van Syrië emigreren christenen almaar vaker. De christelijke aanwezigheid, die teruggaat tot de eerste decennia van het christendom, is in gevaar, zegt Joseph Tobji, de maronitische bisschop van Aleppo. De christelijke aanwezigheid in Syrië gaat terug tot de tijd van de apostelen. Het is belangrijk dat die aanwezigheid ook in de toekomst gegarandeerd blijft. Dat komt ook de universele Kerk ten goede, zowel omwille van de spirituele continuïteit, maar ook omwille van de buffer en de brugfunctie: Christenen schieten hier goed op met hun islamitische landgenoten. En dat komt zowel de moslims als het christendom in het Westen ten goede
De bisschop is ervan overtuigd dat het samenleven van christenen en moslims in Syrië een voorbeeld kan zijn van de rest van de wereld. De islam verschilt hier van de islam in andere delen van de wereld, in Turkije of Afghanistan bv., omdat beide religies hier naast elkaar bestaan. Maar om die dialoog tussen christenen en moslims voort te zetten moeten christenen hier ook aanwezig kunnen blijven. Maar christelijke jongeren vertrekken omdat zij hier geen hoop en geen toekomst hebben en zich uitgeperst voelen als een citroen. De bisschop benadrukt nog dat deze jongeren het land niet omwille van politieke redenen verlaten, maar omwille van de barre levensomstandigheden. Onze jongeren studeren vijf jaar aan de universiteit om dan geen werk te vinden. En als zij wel werk vinden, volstaat het loon nauwelijks om mee rond te komen. Terwijl dromen zij van een leven als westerlingen. Zij dromen van een goed leven, een toekomst met werk, vrijheid en welvaart.
Als oorzaak voor de slechte levensomstandigheden stelt de bisschop niet alleen de burgeroorlog verantwoordelijk. Hij verwijst ook naar de aanhoudende internationale sancties tegen het land. Toch acht hij de kans op de beëindiging van die sancties gering. Maar hij weigert de hoop op te geven voor een betere toekomst en de uiteindelijke heropbouw van het land.
Bron: Vaticannews.va