COP-28 moet aanzetten tot een ecologische bekering
In Dubai is de VN klimaattop COP-28 gestart, die een belangrijke impuls moet geven aan de vermindering van de broeikasgassen. Voor het eerst wordt er in de marge van de klimaatconferentie vandaag ook een geloofspaviljoen geopend, dat duidelijk maakt dat religieuze leiders en geloofsgemeenschappen een belangrijke rol kunnen vervullen. Het paviljoen komt er op initiatief van de Moslimraad van oudsten en de Verenigde Arabische Emiraten, met de nadrukkelijke steun van de Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog en het VN-Milieuprogramma. Het initiatief wil een dialoogforum aanbieden en de belangrijkste leiders van de verschillende wereldgodsdiensten betrekken bij de inspanningen om de klimaatverandering aan te pakken.
(vervolg na de foto)
Volgens het persagentschap Reuters hebben de voorbije jaren al honderden katholieke instellingen over de hele wereld plannen aangekondigd om hun investeringen in olie, gas en steenkool af te stoten. Ze zoeken naar alternatieven om definitief te kunnen breken met de fossiele brandstoffen en doen ook ernstige inspanningen voor de bewustmaking van de gelovigen - in de lijn van de pauselijke oproep voor een ecologische bekering. Vooral de baanbrekende ‘groene’ encycliek Laudato Si’ van paus Franciscus uit 2015 heeft een belangrijke rol gespeeld bij die ecologische bewustmaking van bisdommen, parochies, kloostergemeenschappen en individuele gelovigen.
Maar juist tegen die achtergrond valt het uitblijven op van noemenswaardige inspanningen voor het terugdringen van de fossiele brandstoffen bij de kerken in de Verenigde Staten. Dat terwijl de VS de grootste olie- en gasproducent ter wereld is en een kwart van de bevolking daar katholiek is. Voorlopig maakt geen enkel katholiek bisdom in de VS plannen om te breken met de broeikasgassen. Een rondvraag van Reuters maakt duidelijk dat Amerikaanse bisdommen nog steeds miljoenen dollars aan aandelen van fossiele brandstoffenbedrijven in hun portefeuilles hebben, waarmee zij kerkelijke activiteiten moeten financieren en de salarissen van geestelijken moeten betalen. Bij de Amerikaanse Bisschoppenconferentie valt te horen dat de richtlijnen voor sociaal verantwoord beleggen in 2021 werden bijgewerkt. Maar in tegenstelling tot het beleid van enkele kleinere protestantse kerken bevatten die richtlijnen geen enkele oproep om te desinvestering in fossiele brandstoffen.
Bron: Kathpress/Reuters