Irak: Tv-zender wil ‘taal van Jezus’ redden  

Christenen in Irak hopen hun oorspronkelijke taal te redden, met de hulp van de overheid.
04/06/2023 - 14:57
De citadel van de oude stad van Erbil
De citadel van de oude stad van Erbil ©Wikivoyage

De tv-zender Al-Syriania biedt met de hulp van de Iraakse overheid programma’s aan in het Oud-Syrisch-Aramees. Dat moet helpen om de bedreigde taal, die volgens de overlevering ook door Jezus werd gesproken, te redden. Sinds april heeft de zender een heel verscheiden aanbod van programma's, waaronder films, kunst en geschiedenis. Veel programma's worden in het oud-Syrisch-Aramese dialect gepresenteerd, terwijl het nieuws uitsluitend in het klassiek-Syrisch wordt uitgezonden.

Het Oud-Syrisch Aramees (Syro-Aramees) wordt in deze regio al meer dan 2000 jaar gesproken. De bedreigde, oude taal wordt vandaag gesproken door christenen in Irak en het buurland Syrië, voornamelijk thuis, maar ook op sommige scholen en in kerkdiensten. Maar de Syrischsprekende gemeenschappen in beide landen zijn doorheen de jaren fel gekrompen omdat velen door de aanhoudende conflicten zijn geëmigreerd naar veiligere landen: eerst door de oorlog in Irak en later door de aanvallen van IS. In Irak is de christelijke bevolking in slechts twee decennia met meer dan tweederde afgenomen. 

Volgens directeur Jack Anwia tracht de tv-zender door middel van entertainment de oude Syrische taal behouden. Dit type Syrisch was ooit wijdverspreid in het Midden-Oosten. Bagdad heeft de plicht om de taal voor uitsterven te behoeden.

Kawthar Askar, hoofd van de Syrische taalafdeling aan de Salahaddin Universiteit in Erbil, bevestigt dat de taal een ‘dode taal’ dreigt te worden, die dan gedoemd is om te verdwijnen. De belangrijkste reden is de migratie, aangezien emigrerende families de taal vaak alleen nog onder elkaar spreken en latere generaties deze taal opgeven. Toch wordt de taal vandaag nog steeds onderwezen aan de universiteit in Erbil en zij kan ook in Bagdad nog worden geleerd.

Imad Salem Jajjo van het Iraakse ministerie van Onderwijs, de verantwoordelijke voor het onderwijzen van Syrisch, zegt dat deze oude vorm van Syrisch nog steeds wordt onderwezen op 265 scholen in heel Irak.

Bron: Vaticannews.va/Kathpress.at