Hoe een Luikse zuster aan de basis ligt van Corpus Christi

Vandaag wordt op Sacramentsdag de werkelijke tegenwoordigheid van Christus in de eucharistie gevierd.
08/06/2023 - 15:40
Sacramentsprocessie in Luik
Sacramentsprocessie in Luik ©Bisdom Luik

Vandaag, op de zestigste dag na Pasen en de tweede donderdag na Pinksteren, wordt wereldwijd het hoogfeest van Sacramentsdag (Corpus Christi) gevierd. Dat stelt de werkelijke tegenwoordigheid van Christus in de gedaanten van brood en wijn tijdens én na de viering van de eucharistie centraal.

Sacramentsdag is onder meer in Duitstalige (Fronleichnam) en Zuid-Europese landen (Corpus Christi) ook vandaag nog een officiële feestdag. In landen waar dit niet het geval is, heeft de viering aanstaande zondag plaats. 


Visioenen

Het is weinig bekend dat de Luikse zuster Juliana van Cornillon aan de basis ligt van dit feest. Volgens de overlevering kreeg de Belgische Heilige, een Luikse augustines en mystica die priorin werd van het klooster van Mont Cornillon in Luik, vanaf 1209 visioenen. Zij kreeg onder meer een visioen over het ontbreken van een feestdag voor de eucharistie, waarin Christus haar heeft opgedragen om zich in te spannen voor de instelling van Sacramentsdag.

Priesters uit Luik waren aanvankelijk niet erg te vinden voor een dergelijk extra feest. Toch kreeg zij het, met de hulp van de zalige Eva van Saint-Martin en de toenmalige prinsbisschop van Luik, uiteindelijk gedaan dat het feest van Corpus Christi vanaf 1248 in de basiliek van Luik werd gevierd.

In 1264 riep paus Urbanus IV vanuit zijn streven naar eucharistische vernieuwing met de bul Transiturus de hoc mundo Sacramentsdag uit tot feestdag voor de universele Kerk. Vanaf de veertiende eeuw werd de Corpus Christi-traditie ingeburgerd en kwam er nog een element bij: de processies, die in het jaar 1317 door paus Johannes XXII werden ingesteld. Het feest won steeds meer aan populariteit en groeide in de 15de eeuw uit tot een van de populairste kerkelijke feesten. Gaandeweg raakten ook steeds meer volkse traditie met de viering vermengd. 


Schat van de Kerk

Het hoofd van de afdeling Liturgie van het Heiligdom van Fatima, Joaquim Ganhão, vertelde vandaag dat het van uitzonderlijk belang is om deze feestdag te blijven vieren om het belang van de Eucharistie in het leven van de Kerk te waarderen en om deze ‘schat van de Kerk’ te bewaren. Daarom wordt het H. Sacrament in vele steden op deze dag door de straten gedragen.

Hij bemerkt nog dat deze plechtigheid oorspronkelijk een antwoord was op degenen die vraagtekens plaatsten bij de werkelijke aanwezigheid van Christus in de Eucharistie. Maar later zou Sacramentsdag uitgroeien tot de kern van een beweging van devotie tot het Allerheiligste Sacrament, die zich wereldwijd zou verspreiden. 

Ook paus Franciscus vertelde tijdens zijn wekelijkse audiëntie: Het Hoogfeest van Corpus Christi is het centrum en de bron van het leven van de Kerk. Dit is een gelegenheid om de mensen samen te brengen rond de kern van de Eucharistie.

Bron: Il Sismografo/Ecclesia/Omnes Magazine