Manna: Het Oude Testament hertaald voor kinderen

De reeks Manna, waarin het Oude Testament eenvoudig wordt uitgelegd voor kinderen door Kolet Janssen, is volledig online te bekijken.
07/06/2024 - 12:00

Elke week luisteren christenen over de hele wereld en al eeuwenlang samen naar dezelfde verhalen uit de Bijbel. Die verhalen zijn niet alleen bedoeld voor grote mensen.

Deze reeks met hertalingen van verhalen uit het Oude Testament, denkvragen, doe-tips en gebeden wil kinderen helpen om ze zelf te lezen en erover na te denken. Dat kan ook samen met hun ouders, grootouders, peter of meter, vriendjes... Want de Bijbel is voor iedereen!

De verhalen uit het Oude Testament staan vaak verder af van de leefwereld van kinderen, zodat een hertaling heel belangrijk is.

Kolet Janssen

  • Ben je ouder of grootouder en wil je je kind of kleinkind de eeuwenoude verhalen uit de Bijbel leren kennen in een taal die niet te moeilijk voor hen is?
  • Ben je catechist en zoek je een manier om met kinderen op weg te gaan naar hun eerste communie of vormsel?
  • Ben je (godsdienst)leerkracht in de lagere school en op zoek naar goede impulsen voor je kring met kinderen?

Hier vind je elke week kant-en-klaar materiaal: degelijke hertalingen, met telkens een denkvraag, een doe-tip en een kort gebed.

De reeks Manna is een samenwerking van auteur Kolet Janssen, illustrator Roel Ottow, de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal (IDGP) en Kerknet.

Kolet Janssen: ‘Naast de verhalen over Jezus in de evangeliën is er nog een schat aan geloofsverhalen in het Oude Testament. De leefwereld van die verhalen staat vaak nog verder af van kinderen, zodat een hertaling heel belangrijk is. Want de kern van de geloofservaringen van figuren zoals Samuël, David, Judit en nog zovele anderen spreekt ook ons nog altijd aan. Als de verhalen in een vorm worden verteld die kinderen raakt in hun hart, kunnen ze betekenis krijgen in hun leven. Het is een rijkdom uit onze traditie die we aan kinderen niet mogen onthouden.’

Roel Ottow: ’Ik heb al heel wat Bijbelverhalen geïllustreerd, onder andere voor ‘Hosanna’ van Kolet. Die verhalen vormen hier meestal de basis. Ik zoek of maak er tekeningen bij. Zo wordt de reeks een mooi geheel. In 1972 heb ik heel bewust gekozen voor Christus als mijn Heer en sindsdien wil ik die vreugde zoveel mogelijk delen, dus ook in mijn tekenwerk.‘

Debora, de vrouw die durft
Debora, de vrouw die durft ©Roel Ottow