Operatie Kelk: er komt geen proces meer — bisschoppen reageren
Operatie Kelk komt tot een definitief einde. Het onderzoek startte bijna 15 jaar geleden met grootschalige huiszoekingen in onder meer het aartsbisschoppelijk paleis en de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen en de kantoren en privé-woning van toenmalig kardinaal Danneels. Na een jarenlange procedureslag moest vandaag blijken of er een proces komt. De raadkamer verklaarde de strafvordering nu vervallen. Alle 68 verdachten worden buiten vervolg gesteld omdat ze ofwel overleden zijn (37), al veroordeeld zijn (4) of omdat de feiten verjaard zijn (27). De raadkamer volgt hiermee het parket.
Wie de hoorzittingen in de bijzondere onderzoekscommissie in de Kamer gevolgd heeft, kon vaststellen dat alle betrokken magistraten in Operatie Kelk de boodschap gaven dat het onderzoek zonder inmenging van de Kerk en zonder clandestiene zittingen of andere bedenkelijke praktijken is gebeurd. Johan Delmulle, die tijdens het onderzoek federaal procureur was, hekelde zelfs de kritiek in het rapport van de Hoge Raad voor Justitie op het onderzoek. Dat sprak over disfuncties en was suggestief over 'niet bewezen maar ook niet onmogelijke' inmenging. Het rapport kwam tot stand zonder de betrokken magistraten te horen of hun toelichtingen mee te nemen in het verslag, zo protesteerde Delmulle.
Of met de uitspraak van de raadkamer nu ook een einde komt aan de verdachtmakingen en de vele verdraaiingen van de waarheid in het dossier, is nog maar de vraag.
Reactie van de bisschoppen
De bisschoppen van België willen eerst en vooral herhalen mee te leven met het lijden dat de slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk hebben ondergaan. Daders moeten worden vervolgd en beoordeeld volgens de regels van de rechtsstaat. Wanneer feiten voor Justitie verjaard zijn, neemt de katholieke Kerk een morele verantwoordelijkheid op door het lijden van de slachtoffers te beluisteren en te erkennen.
Lees ook
Operatie Kelk ging echter vooral over het beweerde schuldig verzuim van leidinggevenden in de Kerk bij het omgaan met meldingen van misbruik in het verleden. De bisschoppen hebben altijd voluit meegewerkt aan de onderzoeken die in 2010 werden opgestart. Zij hebben geen feiten in de doofpot gestopt.
Ook zijn alle documenten die op een wettelijke wijze in beslag werden genomen tijdens de huiszoekingen in alle bisdommen in België – overigens met volledige medewerking van de betrokken bisdommen –, door het gerecht behouden en bleven zij deel uitmaken van het onderzoek. Het ‘algemeen archief’ van het aartsbisdom werd echter op onwettelijke wijze in beslag genomen en moest daarom worden teruggegeven. Deze documenten werden vóór de teruggave grondig gecontroleerd, en werden door de onderzoekers gekopieerd voor het dossier.
De Kerk heeft ook geen documenten vernietigd, zoals sommigen herhaaldelijk hebben beweerd en zijn blijven beweren. Geen enkel bewijs of zelfs ernstige aanwijzing is daarvoor aangebracht. Dergelijke beweringen zijn volledig uit de lucht gegrepen.
De bisschoppen herbevestigen naar aanleiding van deze uitspraak van de Raadkamer hun engagement van nultolerantie tegenover seksueel misbruik in een pastorale context. En ze herhalen hun oproep om spoedig met alle betrokkenen de aanbevelingen uit te voeren van de parlementaire commissies van 2024 in verband met seksueel misbruik.
Een overzicht van alle maatregelen van de katholieke Kerk in België in de strijd tegen misbruik in een pastorale relatie, vindt u hier.