Paus: 'Congo gaat gebukt onder een vergeten genocide'

Paus Franciscus heeft zijn kritiek niet gespaard op het aanhoudende geweld en de plundering van de DR Congo.
01/02/2023 - 09:16

De 86-jarige paus Franciscus heeft bij het begin van zijn zes dagen durende bezoek aan de DR Congo en Zuid-Soedan in Kinshasa erg krachtig de vergeten genocide aangeklaagd waarbij miljoenen burgers zijn verdreven, waardoor in het land dood, honger en wanhoop is gezaaid. In zijn eerste toespraak in het Paleis der Natie zei de paus: De DR Congo wordt geteisterd door oorlog en blijft gebukt gaan onder conflicten en gedwongen migraties binnen haar grenzen. Het land lijdt onder verschrikkelijke vormen van uitbuiting, die de mens en de schepping onwaardig zijn.

Ik ben ben blij om hier te zijn in dit land dat zo mooi, uitgestrekt en weelderig is en waar het evenaarswoud in het noorden de plateaus en beboste savannes in het midden en zuiden omarmt, zei de paus. Dit land met zijn heuvels, bergen, vulkanen en meren in het oosten en andere grote wateren naar het westen en waar de Congorivier de oceaan ontmoet. Maar terwijl de geografie van deze groene long zo rijk en gevarieerd is, is de geschiedenis niet even genereus geweest. Dit immense land vol leven is getroffen door geweld, als een stomp in de maag. Maar terwijl jullie Congolezen strijden om je waardigheid en territoriale integriteit te bewaren tegen verachtelijke pogingen om je land te verdelen, kom ik in naam van Jezus naar jullie toe als een pelgrim van verzoening en vrede.

Lees verder onder de foto.

 

Franciscus veroordeelde streng de vergeten genocide in DR Congo
Franciscus veroordeelde streng de vergeten genocide in DR Congo ©Vatican Media

Uitbuiting en kinderarbeid

De paus noemde Afrika de hoop van de wereld. Daarom moet dit continent ook beter vertegenwoordigd zijn in het overleg des naties. Franciscus veroordeelde de corruptie en de pogingen om controle te krijgen over hele gebieden en de hulpbronnen waarbij het streven naar expansie en het vergroten van de winsten centraal staan ten koste van de groei van het volk. Wie naar dit volk kijkt, krijgt de indruk dat de internationale gemeenschap zich bijna heeft neergelegd bij het geweld dat dit volk verslindt. 

Wij kunnen niet wennen aan het bloed dat al tientallen jaren in dit land vloeit. Paus Franciscus

De paus bevestigde ten volle achter de lopende vredesprocessen te staan, maar benadrukte dat die met daden en afspraken die ook effectief worden nagekomen moeten ondersteund worden. Hij sprak zijn dankbaarheid uit voor landen en organisaties die bijdragen tot het welzijn van bevolking, de bestrijding van armoede en ziekte en echte ontwikkeling die gericht is op integrale groei.

Lees onder de foto. 
 

De aankomst op de luchthaven in Kinshasa
De aankomst op de luchthaven in Kinshasa ©Vatican Media

De paus zei dat hij de hele katholieke Kerk in de DR Congo nabijheid, genegenheid en troost komt brengen. Maar hij wil ook leren van het voorbeeld van de bevolking als het aankomt op geduld, moed en strijdvaardigheid. In zijn toespraak tot de autoriteiten, het maatschappelijke middenveld en het diplomatieke korps drong hij aan op investeringen in het onderwijs. Veel kinderen gaan niet naar school. Hoeveel kinderen worden er niet uitgebuit in plaats van waardig onderwijs te krijgen? Te veel kinderen sterven en worden onderworpen aan slavenarbeid in de mijnen. Hoeveel meisjes worden niet gemarginaliseerd en geschonden in hun waardigheid! Kinderen, meisjes, jongeren zijn onze hoop. Laten wij hen met passie koesteren!