Paus Paulus VI en aartsbisschop Romero heilig verklaard

Paus Paulus VI en aartsbisschop Oscar Romero zijn twee van de zes aanstaande heiligen waarvoor het consistorie zijn toestemming heeft gegeven.
19/05/2018 - 16:08
Paus Franciscus tijdens consistorie
Paus Franciscus tijdens consistorie ©SIR

Kardinalen uit de hele wereld hebben op een consistorie in Rome groen licht gegeven om paus Paulus VI en de vermoorde Salvadoraanse aartsbisschop Oscar Romero heilig te verklaren. Paus Franciscus had de kardinalen voor overleg samengeroepen. Het is gebruikelijk dat er bij die gelegenheid van mening wordt gewisseld over urgente kwesties in de wereldkerk, zoals de bisschoppensynode over jongeren, geloof en roeping in oktober 2018 en de vrede in het Heilig Land waarvoor vandaag tijdens alle diensten in de hele katholieke wereld wordt gebeden.

Naast de heiligverklaring van de Salvadoraanse aartsbisschop Óscar Arnulfo Romero y Galdámez (1917-1980) en Giovanni Battista Montini  (1897-1978) of paus Paulus VI werd ook ingestemd met de heiligverklaring van de Italiaanse priesters Francesco Spinelli (1853-1913) en Sergio Mattarella (1851-1931), de Duitse zuster en congregatiestichtster Maria Katharina Kasper (1820-1898) en de Spaanse zuster en congregatiestichtster Nazaria van Sint-Theresa van Jezus (1889-1943).

De zes zaligen worden op zondag 14 oktober heilig verklaard.

Aartsbisschop van de armen

Aan de heiligverklaring van de populaire aartsbisschop van de armen Óscar Arnulfo Romero y Galdámez (1917-1980), die in een ziekenhuiskapel op bevel van de junta werd vermoord kort nadat hij soldaten had opgeroepen om niet op landgenoten te schieten, ging een lang proces vooraf. Mgr. Romero werd al meteen na zijn gewelddadige door de Salvadoraanse bevolking als een volksheilige vereerd.

Maar hij was ook een icoon van links. De Poolse paus Joannes Paulus II en zijn entourage vreeesden dat de heiligverklaring politiek zou gerecupereerd worden om via de figuur van Romero bevrijdingstheologie en marxisme te promoten. Zo werd het proces voor de zalig- en heiligverklaring al van bij aanvang op de lange baan geschoven.

Ook paus Benedictus XVI, die nog als prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer mee aan de basis lag van twee instructies met kritische kanttekeningen bij de bevrijdingstheologie, was aanvankelijk allerminst gehaast. In 2015 werd de mgr. Romero uiteindelijk toch zalig verklaard en onder het pontificaat van paus Franciscus werd ook echt werk gemaakt van het proces voor zijn heiligverklaring.

Conciliepaus

De heiligverklaring van paus Paulus VI is om een andere reden opmerkelijk, omdat hij al de derde paus is van de vorige eeuw die op zo’n korte tijd wordt heilig verklaard. Eerder werden ook al de pausen Johannes XXIII en Joannes Paulus II heilig. Net zoals bij de golf van zalig- en heiligverklaringen van slachtoffers van de Spaanse burgeroorlog bestaat het gevaar dat pausen uit de recente geschiedenis, hoe uitzonderlijk ook, per definitie worden zalig- en heiligverklaard.

Toch mogen dehistorische verdienstenvan Giovanni Battista Montini niet onderschat worden. Misschien meer nog dan paus Johannes XXIII, die het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) heeft samengeroepen, is hij de paus die het concilie en de vernieuwing die daarmee gepaard gaat tot een goed einde heeft proeberen te brengen. Dat wordt weerspiegeld in verschillende encyclieken uit die tijd, waarvan de naam vandaag nog steeds klinkt als een klok.

Paulus VI, die 19 oktober 2014 werd zalig verklaard, maakte zich verdienstelijk met de hervorming van de liturgie, zijn inzet voor de vrede en zijn verdediging van het huwelijk en het gezin. Historisch heeft hij de tegenslag dat zijn pontificaat wordt vereenzelvigd met zijn encycliek Humanae vitae (1968), die door de buitenwereld is gereduceerd tot een wereldvreemd verbod op contraceptie. Paulus VI, die 1963 tot 1978 paus was, dankt zijn heiligverklaring aan de mirakuleuze genezing van een baby die op kerstdag 2014 na een heel lastige en voortijdige bevalling werd geboren.

Bron: I.Media/Kathpress.at